Jürgen Ligi: tahame tõsta õpetajate palku vähemalt 6,4%

9. dets. 2015 - 1 Kommentaar

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi sõnul on ministeeriumi eesmärk tõsta järgmisel aastal munitsipaal-, era- ja riigikoolide õpetajate palka keskmiselt vähemalt 6,4 protsenti.

Ministri sõnul annavad valitsuse seaduseelnõud võimaluse tõsta 2016. aastal nii õpetajate keskmist kui ka miinimumpalka.

„Praeguste võimaluste juures arvestame  õpetajate järgmise aasta miinimumpalga tõusuga 900 eurolt 958 euroni ning keskmine töötasu kasvab vähemalt 1150 euroni, kuid see sõltub riigikogus menetluses olevatest seadusemuudatustest ning riigieelarve aruteludest,” ütles Jürgen Ligi.

Haridusministeeriumi teatel saavad omavalitsused ning erakoolide pidajad riigilt võrdsetel alustel haridustoetust, mis sisaldab ka õpetajate palgatoetust.

Riigikogus on esimese lugemise läbinud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu, mis teeb ettepaneku liigutada haridustoetuse 2,7 miljoni eurone investeringukomponent õpetajate palka ning teha investeeringuid 15 korda suurematest Euroopa Liidu vahenditest. Samuti arutab seadusandja erakooliseaduse eelnõu, mis mõjutab pikemas perspektiivis õpetajate palgatõusu võimalusi.

Minister rõhutas, et riigi strateegiline eesmärk on tõsta õpetajate keskmine palk 120 protsendini Eesti keskmisest ning selle saavutamiseks on töös hulk tegevusi. „Neist üks olulisemaid on  koolivõrgu korrastamine koostöös omavalitsustega, et saaks rohkem raha panustada hariduse sisusse,” sõnas Ligi.

Ministeeriumi teatel on 2015. aasta esimese üheksa kuu seisuga munitsipaalkoolide õpetajate keskmine palk 1094 eurot, mis ületab Eesti kolmanda kvartali keskmist palka 5% võrra (1046 eurot). Õpetajate miinimumpalk on tänavu 900 eurot.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Jürgen Ligi: tahame tõsta õpetajate palku vähemalt 6,4%”

  1. Jaanus ütleb:

    Täpsustus: jutt on palgafondi kasvust. Kui väheneb eelmise aastaga õpilaste arv, siis selle kooli õpetajaskonda ei pruugi oodatagi palgatõus. Ja kindlasti ei saa ja ei tohi uskuda ministeeriumi keskmise palga numbreid: sinna on juurde arvatud ka muud palgalised tegevused: ringitöö, klassijuhatajatasu jne.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!