Tartus tuleb väärtuskasvatuse konverents

9. dets. 2015 - Kommenteeri artiklit

10. ja 11. detsembril kogunevad Tartusse koolijuhid, õpetajad, hariduseksperdid, lapsevanemad ja õpilased, et arutada, kuidas haridusasutused ja kogu ühiskond saavad kaasa aidata noorte inimeste ettevõtliku eluhoiaku kujundamisele. Konverentsi otseülekannet saab jälgida ka veebist.

TÜ eetikakeskuse juhataja professor Margit Sutropi sõnul seostatakse ettevõtlikkust tihti kitsalt ettevõtlusega. „Mõistame seda aga pigem kui väärtushoiakut: valmisolekut mõelda uuenduslikult, unistada suurelt ja teha teoks võetud eesmärke. Konverentsil saavad kokku õpetajad, õpilased, koolipidajad ja haridusjuhid, teadlased ja tööandjad, kes arutlevad ühiselt selle üle, kas Eesti ühiskond ka tegelikult väärtustab ettevõtlikkust. Kas lasteaed, kool ja ülikool kasvatavad ettevõtlikke noori?” arutles Sutrop.

„Uurime, mida arvavad tööandjad ja kuidas paistab see neile, kes aitavad viia kokku tööotsijad ja tööpakkujad. Vahetame kogemusi, milliste praktiliste meetodite abil on võimalik ettevõtliku hoiaku kujunemist õppeprotsessis toetada,” lisas ta.

TÜ eetikakeskuse projektijuht Mari-Liis Nummert ütles, et iga õpilase haridustee võiks olla nagu rätsepa õmmeldud ülikond. „Ettevõtliku eluhoiaku kujundamine on oluline, sest see toetab õpilase iseseisvust isiklikus ja ühiskondlikus elus. Selle hoiakuga seotud omadused on näiteks initsiatiivikus, loovus, julgus proovida, eksida ning oma kogemusi analüüsida.”

Ida-Viru ettevõtluskeskuse juhataja Pille Sööt nentis, et pedagoogid mõjutavad last umbes 26 000 tundi: „Sestap on lasteaial ja koolil oluline roll lapse ja noore kujunemisel. Rakendades süsteemselt ettevõtlikku lähenemist, saab siduda õpitut eluga, mitte ainult mängida, vaid teha päris asju koostöös lastevanematega ja erinevate partneritega; muuta õppetöö kaasavaks, tuua sära silma õpilastele ja õpetajatele ning anda kogemus panustada kohaliku kogukonna heaks, näidates noorele, kui oluline on suhtumine „tahan-suudan-teen”.”

Kaheksas väärtuskasvatuse konverents toob üle Eesti Tartusse kokku ligi 300 inimest. Konverentsil esinevad väliseksperdid Soomest ja Suurbritanniast.

TÜ eetikakeskus annab konverentsil üle traditsioonilised tiitlid „Väärtuskasvatuse kool 2015” ja „Väärtuskasvatuse lasteaed 2015”. Konverentsi kaaskorraldaja, haridusprogramm „Ettevõtlik kool”, tunnustab süsteemselt ettevõtliku hoiaku arendamisega tegelevaid koole ja lasteaedasid kvaliteedimärgiga.

Konverentsi toetavad haridus- ja teadusministeerium, Tartu ülikool, SA Ida-Viru ettevõtluskeskus ja Euroopa Regionaalarengu fond. Konverents toimub haridus- ja teadusministeeriumi riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009-2013” käigus.

Lisainfot saab veebilehelt www.eetika.ee ja konverentsi saab jälgida veebilehel www.uttv.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!