Algas rasvatihase ja neiuvaiba aasta

5. jaan. 2016 - Kommenteeri artiklit

Eesti Ornitoloogiaühing on kuulutanud 2016. aasta linnuks rasvatihase, Eesti Orhideekaitse Klubi valis 2016. aasta orhideeks aga tumepunase neiuvaiba.

Rasvatihane on Eestis üks tuntumatest ja levinumatest lindudest, kelle toimetamisi saab kõikjal aastaringselt jälgida. Tihaseliikide seas on näiteks rasvatihane, sinitihane, musttihane, tutt-tihane, põhjatihane, salutihane, taigatihane, lasuurtihane, sabatihane ja kukkurtihane. Paljud neist külastavad talvel toidumajasid ning pesitsevad suvel aias.

Tumepunane neiuvaip (Epipactis atrorubens) õitseb lubjarikka mullaga loometsades ning lubjakiviklibustel rannavallidel, näiteks läänesaartel ning mandri lääne- ja põhjaosas, juulist augusti keskpaigani. Kõik Eestis kasvavad orhideeliigid kuuluvad 1983. aastast riikliku looduskaitse alla. Tumepunane neiuvaip kuulub kaitsealuste liikide III kategooriasse.

Tumepunane neiuvaip (Epipactis atrorubens). Foto: Arto-Randel Servet

Tumepunane neiuvaip (Epipactis atrorubens). Foto: Arto-Randel Servet

Eesti Ornitoloogiaühing valib Eesti aasta lindu alates 1995. aastast ning rasvatihane on järjekorras 22.

Eesti Orhideekaitse Klubi kuulutab aasta orhidee välja seitsmendat korda. Varasemalt on aasta orhidee tiitlit kandnud punane tolmpea (2010) ja tõmmu käpp (2011), kahelehine käokeel ja rohekas käokeel (2012), kõdu-koralljuur (2013), hall käpp (2014) ja kärbesõis (2015).

Aasta linnu valimise eesmärk on tutvustada avalikkusele üht Eestis esinevat linnuliiki või liigirühma ning kaasata loodushuvilisi selle liigi uurimisse ja kaitsesse. Aasta orhidee valimise eesmärk on nimetatud liiki laiemalt tutvustada, tema elu lähemalt uurida, saada täpsemat pilti liigi levikust Eestis ja pöörata tähelepanu leiukohtade kaitsmisele.

Rasvatihase aasta veebilehe leiab aadressilt www.eoy.ee/rasvatihane. Varasemate aasta lindudega saab tutvuda EOÜ veebilehel www.eoy.ee/aastalind.

Tumepunase neiuvaiba ning teiste orhideeliikide kohta leiab lisainfot veebilehelt www.orhidee.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!