Kingitused Kose gümnaasiumile – tiibklaver Estonia ja pianiino Kirov

27. jaan. 2016 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

11. detsember oli Kose gümnaasiumile tähtis päev – kool sai kingiks kaks väärika ajalooga klaverit. Varem kuulusid need muusikapedagoog Lev Gusevile.

Organisatsiooni Noored Talendid juhatuse esimees Svea Pillau, kellega kestab Kose gümnaasiumil koostöö juba üle 10 aasta, oli Lev Gusevi ning tema abikaasa Niina usaldusisik. Omal ajal tuli Gusev Venno Laulu kutsel Kirovist Eestisse venekeelse poistekooriga töötama. 30 aastat kestnud koorijuhi-muusiku tööga ja Cantilena koori dirigendina andis ta Eesti koorikultuuri suure panuse.

Mõni aasta pärast mehe surma otsustas Niina Guseva naasta Venemaale, kuid abikaasale kuulunud tiibklaveri ja pianiino kaasaviimine polnud lihtne. Seetõttu jättis ta klaverid Svea Pillaule, kuid proua Pillaul polnud nende jaoks ruumi. Konserveerituna seisid klaverid Pillau tuttavate garaažis, kuni ta otsustas, et klaverite omanikuks võiks saada Anne Kruuse, kes on töötanud Kose gümnaasiumis juba 41 aastat ja mänginud kõik need aastad üsna väsinud ilmega tiibklaveril.

Niina Guseva oli klaverite edasikinkimisega nõus tingimusel, et kingi saaja on lastega edukalt töötav muusikaõpetaja ning Svea Pillau kauane koostööpartner.

Anne Kruuse omakorda otsustas kinkida klaverid Kose gümnaasiumile. Kingitud tiibklaveri mängisid 11. detsembril gümnaasiumi aulas neljal käel sisse Kose muusikakooli õpetajad Maarja Laas ja Karin Kivisild, kes esitasid Carl Maria von Weberi pala „Rondo”, ning Kose gümnaasiumi vilistlane, Georg Otsa nimelise muusikakooli õpilane Hendrik Ojasaar, kes mängis kaks hetke Sergei Prokofjevi klaveripaladetsüklist „Põgusad hetked”. Publik oli pehmelt kõlava klaveri, suurepäraste pianistide ja saali akustika koostööst lummatud.

Sõnavõttudes meenutati Kose gümnaasiumi muusikaklassi algust. Sellest klassist välja kasvanud Kose muusikakooli viiaksegi gümnaasiumi saalist seal seni seisnud klaver, mis peab läbima ka hoolduskuuri. Selle asemele asus Lev Gusevile kuulunud must iludus. Nüüd saab Kose gümnaasiumi esinema kutsuda ka tõelisi klaverivirtuoose, kuna koolil on suurepärane kontsertklaver, imelise akustikaga kammerlik saal ja tänulik publik. Gusevile kuulunud pianiinole aga leiti koht vene keele klassis, et õpetada sellel venekeelseid laule.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!