Komisjon soovitab viia pagulaskriisi koordineerimine ühe ministeeriumi alla

19. jaan. 2016 Epp-Mare Kukemelk Riigikogu pressiteenistus - Kommenteeri artiklit

Riigieelarve kontrolli erikomisjon kuulas täna ära Riigikontrolli aruande “Riigi ja kohalike omavalitsuste valmisolek võtta vastu rahvusvahelise kaitse taotlejaid ja saanuid“ tulemused ja tegi ettepaneku viia pagulastele suunatud tegevuste koordineerimine ühe ministeeriumi alla.

Komisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin ütles pärast aruandega tutvumist, et peaaegu kõik tegevused, mis on pagulastele suunatud ei ole täna rahaliselt piisavalt kaetud. Stalnuhhini sõnul peaks olema konkreetselt määratud ka lõimumise kriteeriumid, mille alusel hinnata, kas ja kuidas pagulane kohaliku eluga hakkama saab pärast kahte riiklikult teenustega toetatud kohanemisaastat. Stalnuhhin märkis veel, et kui varem toetas pagulaste vastuvõtmist 13-14 omavalitsust, siis selle aasta alguse seisuga on pagulaste vastuvõtmiseks valmisolekut väljendanud vaid kolm kuni neli omavalitsust.

Komisjoni hinnangul on probleem, et täna nähakse Eestis pagulaste vastuvõtmist ühekordse projektina, aga kuna põgenike kriis Euroopas ei lahene niipea, tuleb olla valmis pikaajalisteks lahendusteks. Samuti on komisjoni hinnangul puudulik koostöö erinevate ministeeriumite vahel. Komisjoni aseesimehe Andres Metsoja sõnul on täna kindlasti meetmeid, mida saab lahendada juba baasrahaga, aga pagulaskriisi terviklik koordineerimine lonkab. Seepärast leidis komisjon konsensuslikult, et valitsus peab valima koordineeriva ministeeriumi, kes pagulastele suunatud tegevuste eest vastutab.

Riigikontrolli ettepanek on töötada välja riigi pikaajaline rahvusvahelist kaitset vajavaid isikuid puudutav poliitika, milles arvestataks pagulaste hulga võimalikku kasvu ning vajadust neid ühiskonda lõimida.

Aruande avalik arutelu toimub riigieelarve kontrolli erikomisjoni avalikul istungil 25. jaanuaril kell 13. Sellest võtavad osa Riigikontrolli, siseministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, kultuuriministeeriumi, rahandusministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumi esindajad. Rohekm infot aruande kohta leiab siit: http://www.riigikontroll.ee/Riigikontrollipublikatsioonid/Auditiaruanded/tabid/206/Audit/2379/language/et-EE/Default.aspx


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!