Lõunatunnil loovustuppa

5. jaan. 2016 Mai-Liis Tint Tallinna Kullatera Lasteaia õpetaja - Kommenteeri artiklit

Rääkides lasteaiast, tuleb paljudel inimestel meelde see, kuidas lõunal magama pidi. Laste rahulolu uuringust selgus, et peaaegu pooltele 6–7-aastastele lastele on lõunasel ajal magamine vastumeelne. Tallinna Kullatera lasteaed  arvestab ka nende lastega, kes ei ole harjunud lõunal magama: lasteaias on eraldi ruum, mida kutsutakse Loovustoaks.

Loovustoa idee sündis koostöös lapsevanemate ja lasteaia personaliga. Kasutusele võeti endine köögiruum, mis ehitati ümber ja remonditi. Hommikupoolikuti on loovustuba võimalik kasutada rühmadel õppetööks, lõunasel ajal arendavad oma kunstiandeid koolieelikud ning õhtupoolikutel toimuvad loovustoas huvitegevused.

Loovustoas on võimalik käia lõunasel ajal neil lastel, kes on juba kõige vanemas lasteaiarühmas. Selleks tuleb lapsevanemal avaldada soovi oma lapsele loovustoa kohaks. Otsuse õigus on ka lasteaiaõpetajal: kui õpetaja siiski näeb, et laps on väsinud ega jaksa kaasa teha, saab õpetaja ta rühma magama saata – seda kindlasti aga koostöös lapsevanemaga, arvestades iga lapse individuaalsust.

Meie sooviks on aidata nendel  lastel avastada loovus iseendas ja lasta sellel segamatult voolata. Loovustoas pakume lastel võimalust tegutseda eakohaste ning arendavate materjalide ja vahenditega, esialgu õpetaja juhendamisel, kuid juba kevadeks on lapsed nii asjalikud, et leiavad ise vajalikud vahendid oma loovtööde valmistamiseks.

Loovustoas on esindatud meisterdamine, joonistamine, värvimine, maalimine, voolimine, lugemine, muinasjuttude kuulamine ning vahel mängimine (lauamängud, loovmängud, mängud voolimismassidega, kineetilise liivaga, targa plastiliiniga) ja mõned korrad aastas ka küpsetamine ja söögi tegemine.

Ilusate ilmadega saame õues käia, mõnikord liikumisõpetajaga vaikselt saalis sporti teha.

Loovustuppa kogusid meisterdamiseks vahendeid eelkõige lapsevanemad koostöös hoolekoguga ning jätkuvalt täiendavad varusid ka õpetajad. Palju on looduslikke vahendeid, alustades käbidest ja tõrudest ning lõpetades sambla, okste ja okastega. Loovustoas on olemas ka ahjuga pliit, millega võivad küpsetada kõik rühmad omale sobival ajal. Koos tegemine on võimaldanud osaleda kunstikonkurssidel ühistöödega, kuna alati on nende valmistamiseks piisavalt aega ja tahtmist nii lastel kui ka juhendajatel.

Kuna lastega tegelemine nõuab aega, leidis lasteaed loovustoa näol võimaluse tõsta mitme õpetaja töökoormust. Need õpetajad on ka vastutavad loovustoa alatise korrasoleku, materjalide olemasolu/säilimise/süsteemsuse ja uuenduslike ideede levitamise eest.

Aastate jooksul on vastukaja lapsevanematelt olnud väga positiivne, kiidetakse laste loovuse arengut ja seda, et paranenud on käeline tegevus ning isegi käekiri on muutunud kenamaks. Lasteaed on tänulik tublide õpetajate töö eest loovustoas ning kindlasti jätkatakse sellega ka edaspidi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!