Pool tuhat õpilast heitles Teaduslahingus

29. jaan. 2016 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

25.–29. jaanuarini leidsid aset teise Teaduslahingu maakondlikud võistlused, kus üle poole tuhande 7.–9. klassi õpilase 102 koolist lahendasid ülesandeid, mis seovad teadust ja igapäevaelu. Eri ülikoolide tudengitest koosneva MTÜ Elus Teadus korraldatud Teaduslahing pälvis mullu teaduse populariseerimise konkursil parima uue algatuse peapreemia.

Tänavused ülesanded on põnevamad, oleme mõelnud selle peale, kuidas teadust veelgi rohkem eluga kokku tuua, rääkis Teaduslahingu meediajuht ja „Elusa teaduse” eestvedaja Kristi Parro. „Ole­me rohkem mõtestanud ülesandeid ja toonud sisse valdkondi: arstiteaduse, toiduainete tehnoloogia, füüsika jt.”

Näiteks tuli tiheduse järgi vedelikke reastada, valikus olid suhkrusiirup, mesi, äädikas, vesi, nõudepesuvahend. Või siis ehitada klotsidest maja, järgides maastikuarhitektide joonistatud plaani ja mõõtkava. Paras peamurdmine!

Võistkondade arv kasvas mulluselt ­155-lt 170-le. Kõik soovijad ei mahtunudki ära, suure huvi tõttu tuli korraldajail piirata võistkondade arvu ühest koolist. Parro sõnul näitab see, et eelmise aasta võistlus oli edukas. Küllap suurendas huvi ka teaduse populariseerimise konkursilt saadud peapreemia.

„Enamik koole on eelmiselgi aastal osalenud, tuttavaid nägusid on nii laste kui ka õpetajate seas,” rõõmustas Parro.

„Ülesanded tunduvad tänavu kergemad,” arvas võistkond Huvilised Voore põhikoolist. „Oleme teist aastat sama grupiga.”

Tartu loodusmaja huviringi Loodus ja Keskkonnauuringud õpetaja Gedy Siimenson oli esimest korda oma õpilastega lahingus. „Ülesanded on jõukohased. Tore, et lapsed tulevad siia hea tujuga, ei pea eelnevalt stressama. Lahe ettevõtmine,” sõnas Siimenson.

Pühajärve põhikool oli esimest aastat väljas kahe võistkonnaga. „Eraldi ettevalmistust me ei teinud. Õpilased pole tsirkuseahvid, keda peaks treenima ja siis välja saatma, tunnis peab asjad selgeks saama,” lausus loodusainete õpetaja Peeter Kangur. „Ülesanded on elulised. Aga lapsed ei viitsi alati neid korralikult läbi lugeda, vaid asuvad tegutsema ega viitsi uuesti alustada, kui valesti läheb.”

Teaduslahingu superfinaal on 15. aprillil Tartus.

SIRJE PÄRISMAA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!