TÜ loodusmuuseum ootab taas noori ja vanu

22. jaan. 2016 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

16. jaanuarist on taas avatud Eesti vanim muuseum, Tartu üli­kooli loodusmuuseum. Püsinäitus „Maa. Elu. Lugu” paikneb kahel korrusel hästi valgustatud ja IT-lahendusi tulvil saalides. Muuseumi miljonist eksponaadist saab näha ligi 7000, teiste seas ka mitme põlvkonna lemmikuid, kaelkirjakut, piisonit ja põtra.

Uus ekspositsioon põimib omavahel geoloogia, zooloogia, botaanika ja mükoloogia ning külastaja teeb Maa ja elustiku arenguloo kaudu rännaku tänasesse päeva.

Alumise korruse keskmes on suure loomade paraadina imetajad, ees „sammumas” lõvi. Devoni ajastust pärit rüükala on põranda sügavuses multimeedia abil liikuma pandud. Elurikkuse saalis saab vaadata tõtt esimese Eestist püütud šaakaliga, elumustrite saalis on Tartu meridiaanil paiknevaid kooslusi kujutavad dioraamid ja mageveeakvaarium. Kõige väiksemad saavad elavnurgas läbi klaasi vaadata saare-roninastikut, punapõlv-tarantlit, roheleeguani.

Tartu ülikooli loodusmuuseumi direktorI Urmas Kõljala sõnul on uue püsinäituse avamine oluline samm teel maailma juhtivate loodusmuuseumite perre.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi (pildil) rõõmustas muuseumi pidulikul avamisel, et endiselt on alles tema lapsepõlvesõber põder.

„Ainult hundid kippusid talle ligi, mis oli meelest,” jagas Ligi Facebookis esmamuljeid. „Kunagi sai seal käidud emaga ja hiljem samas Vanemuise 46 esimene diplom saadud. Ülikooli ajal kohtusime muuseumist pigem kividega, aga tunne, et kusagil peab olema ka vana põder, jäi. Nüüd on kivi, floora ja fauna kenasti koos ja lootus on, et lapsed saavad sealt sama püsivad muljed kui meie. Mingi generatsioon pidi metsa juba kartma ja kõledaks pidama, meie pigem kasvasime selles.”

TÜ loodusmuuseumi uue püsiekspositsiooni ja õppeklasside uuendustööd maksid üle kahe miljoni euro, millest enamik tuli KIK-i vahendusel Euroopa regionaalarengu fondist. „Rahapanus oli vajalik, et nüüdisajastada eelmisest sajandist

Foto: Andres Tennus / Tartu ülikool

pärit ekspositsiooni ning tõsta Eestis kõrgtasemel pakutavat keskkonnahariduse taset,” ütles KIK-i juhatuse liige Andrus Kimber.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!