Uudiseid välismaalt

15. jaan. 2016 - Kommenteeri artiklit

Ropp kodutöö

Suurbritannias ärritas lapsevanemaid asjaolu, et Lincolni Bishop Kingi algkooli lapsed said vulgaarset väljendit sisaldava kodutöö, teatab telegraph.co.uk.

Tunnis anti kuueaastastele kodutööna kaasa leht 25 küsimusega, millele paluti ilusa käekirjaga vastata. 22. küsimus külas: „Mis sind ärritab?”, kusjuures sõna „ärritab” vastena inglise keeles kasutati sõnapaari „piss off”, mis on inglise keeles kõnekeelne ja vulgaarne. Kooli juhtkond vabandas ja lisas, et tavaliselt kontrollitakse õpilastele antavaid töölehti, aga seekordne internetist võetud materjal oli tahtmatult vahele jäänud.

Dubleerimine kaob

Hispaania valitsuspartei Partido Popular peaminister Mariano Rajoy juhtimisel tahab harivatel eesmärkidel asendada välismaiste teleprogrammide toodete, näiteks saadete ja filmide dubleerimise subtiitritega, kirjutab thelocal.es. Põhjuseks hispaanlaste halb inglise keele oskus.

Asendamine on osa PP partei valimislubadustest hariduse vallas. Lisaks dubleerimise kaotamisele tahetakse, et iga hispaania laps omandaks hariduse hispaania keeles. Praegu õpetatakse mõnes koolis kohalikus baski või katalaani keeles.

Paralleelmaailm keelatakse

Austria integratsiooniminister Sebastian Kurz tahab kiiresti sulgeda paljud islami lasteaiad ja kehtestada karmima kontrolli nende tegevuse üle, teatab thelocal.at. Kurzi šokeerisid hiljutised Viini ülikooli islamiuuringute instituudi aruande tulemused, milles märgiti ära, et moslemitest lapsevanemad soovivad luua Austrias oma lastele paralleelse islamimaailma ja isoleerida neid kõikidest välismõjutustest. Nii tegutsevad lasteaiad, kus ei järgita riiklikku õppekava, näiteks ei kasutata õppetöös saksa keelt.

Puhtus tagab ameti

Soomes leiavad peaaegu kõik puhastusteenindust õppinud tööd, täpsemalt 98%, vahendab yle.fi. Näiteks Winnova polütehnikumis Poris kestab õpe ühe aasta, mille jooksul tutvutakse uute tehnoloogiliste võimalustega, õpitakse keemiat, koristamistehnikaid jne. Winnova päevase õppe lõpetanutest saab 98% kohe pärast lõpetamist tööd. Kuigi Soomes kasvab töötus, pakub just puhastusteenindus vabu töökohti. Koolil on immigrantide jaoks eraldi osakond, kus õpitakse ka soome keelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!