Võõrkeeleõpetajate liit valmistub suursündmuseks

15. jaan. 2016 Ene Peterson Eesti võõrkeeleõpetajate liidu juhatuse esimees - Kommenteeri artiklit

Eesti võõrkeeleõpetajate liit korraldab 9.–11. juunini Tallinnas Põhja- ja Balti­maade piirkondliku konverentsi „The Lan­gua­ge Teacher and Teaching at Crossroads”.

Viis aastat tagasi, detsembri hakul 2010 tähistas Eesti võõrkeeleõpetajate liit (EVÕL) oma esimest sünnipäeva konverentsiga „Võõrkeeleõpetaja ja -õpetus muutuste tuules”. Kon­ve­rentsil tutvustati võõrkeeleõpetuse sõlmküsimusi, jagati võõrkeeleõpetajate parimaid kogemusi ning heideti pilk tulevikku. Plenaaresineja Egle Sleinotiene, Leedu võõrkeeleõpetajate assotsiatsiooni president, julgustas Eesti võõrkeeleõpetajaid laiendama oma tegutsemisvõimalusi ning alustama koostööd võõrkeeleõpetajate võrgustikega väljaspool Eestit.

Meid on märgatud

Kaks aastat hiljem saigi EVÕL-ist võõrkeeleõpetajate maailmaorganisatsiooni FIPLV (Fédération Internationale des Professeurs de Langues Vivantes) Põhja- ja Baltimaade regiooni NBR liige. NBR on FIPLV-i vanim regioon. Sinna kuuluvad Rootsi, Islandi, Soome, Leedu, Läti ja Eesti võõrkeeleõpetajate ühendused.

Eesti võõrkeeleõpetajate liit võeti rahvusvahelise nüüdis(võõr)keelte õpetajate organisatsiooni liikmeks 2013. aastal. FIPLV, mis asutati Pariisis 1931. aastal, on ainuke rahvusvaheline ühing, kuhu kuuluvad mitme keele õpetajad. Valitsusvälise organisatsioonina on ta koostöösuhetes UNESCO-ga ja esindatud Euroopa Nõukogu juures. Tema peakorter asub Euroopa nüüdis­keelte keskuse (European Centre for Modern Languages) ruumides Grazis. FIPLV-i kõrgeim juhtimisorgan on maailmakongress, mis toob liikmes­ühingute esindajad kokku iga kolme aasta järel.

Kolme viimase aastaga on EVÕL-i koostöö keeleõpetajate võrgustikega väljaspool Eestit reaalsuseks saanud: meid on märgatud, meiega tahetakse koostööd teha. EVÕL-i esindajad said kutse osaleda Eesti keelepoliitikat ning liidu tegevust tutvustavate ettekannetega maailmakongressil Helsingis (2012) ja Niagara Fallsis (2015). Koostöövõimalused on laienenud ka tänu osalemisele Euroopa võõrkeeleõpetajate võrgustike projektis LACS (Language Associations and Collaborative Support) ja ühinemisega CertiLingua programmiga.

Samal aastal, kui EVÕL võeti vastu maailmaorganisatsiooni liikmeks, tehti meile ettepanek korraldada 2016. aastal Põhja- ja Baltimaade piirkondlik konverents. Konverents „The Language Teacher and Teaching at Crossroads“ toimub 9.–11. juunini Tallinnas. Ürituse eesmärk on arutleda õpetaja muutuvate rollide üle 21. sajandil, levitada häid tegevustavasid õpetajatöös ja pöörata erilist tähelepanu teadusuuringutele, uuenduslikele ideedele ja praktilisele tegevusele. Mastaapne üritus, mille tähtsus ületab võõrkeeleõpetajate tegevuspõldu, on oluline kogu Eesti haridusmaastiku jaoks. Selle õnnestumise nimel on töörühm tegutsenud juba ligi aasta. Konverentsi ettekannete ja töötubade teemavaldkond on lai: keele- ja keeleõppe poliitika; väiksema kõnelejaskonnaga keelte õppimine ja õpetamine; traditsioonilised vs. uuenduslikud õpetamismeetodid; õpetaja elukutse ja õpetajate koostöövõrgustike väljakutsed täna ja homme; digiajastu uued tehnoloogiad, kvaliteet keeleõppes ja -õpetamises; mitmekeelsus ja tööhõive.

Usaldus ja väljakutse

Plenaarettekanded toimuvad 10. ja 11. juunil konverentsipäeva alguses ja neid peavad tunnustatud esinejad Eestist ja välismaalt: Martin Ehala (TÜ eesti ja üldkeeleteaduse instituut) ja Mart Laanpere (TLÜ digitehnoloogiate instituut), keeleõpetajate koolitaja ja konsultant Franz Mittendorfer Austriast ja FIPLV-i peasekretär Terry Lamb Suurbritanniast Sheffieldi ülikoolist.

Konverentsi töökeel on inglise keel, aga töötoad viiakse lisaks inglise keelele läbi saksa, soome, vene, prantsuse ja hispaania keeles. Rahvusvahelise konverentsi korraldamine Eestis on meie liidule nii väljakutse kui ka usalduse kinnitus.

NBR 2016 on avatud kõigile, keda huvitavad konverentsi teemad ja õpetajatöö edukuse alus 21. sajandil.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!