Alo Hoidre päevik avab 1930-ndate tudengi siseilma

5. veebr. 2016 Solveig Jahnke EKA ­kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Kunstnik Alo Hoidre (pildil) saanuks 26. jaanuaril 100-aastaseks. Sel puhul riputab Eesti kunstiakadeemia e-raamatukogu üles tema kunsttööstuskooli kivitrüki eriala õpinguteaegse päeviku aastatest 1935–1939.

„See on haruldane dokument, mis võimaldab heita pilgu ühe kunstiõpilase sisemaailma 80 aastat tagasi. Kui Jaan Kross „Wikmani poistes” meenutas vana mehena oma noorust, siis siin on sama põlvkonna esindaja vahetult, ilma elukogemuse filtrita kirja pannud oma mõtted, tunded ja juhtumised,” toob kunstiakadeemia rektor Mart Kalm kunstiajaloolasena välja Hoidre päeviku väärtust. Päevikus on juttu õpingutest, esimestest eratöödest, koolielust, aga kõige rohkem tüdrukutest. „Selge, et poisil veri vemmeldas, ja põnev on teada saada, kuidas toona läheneti ja mida koos ette võeti,” räägib Kalm. Päevik avaldatakse kunstniku tütre Kristiina Hoidre lahkel loal.

Alo Hoidre (1916–1993) oli viljakas vabagraafik, raamatuillustraator, maalija ning Eesti kunstiakadeemia professor. Eesti graafikas tõusis Hoidre esile 1960. aastatel, mil ta kogus tuntust kunstiuuendajana ning avardas graafika väljendusvõimalusi.

Alo Hoidre 100. sünniaastapäeva puhul on Eesti rahvusraamatukogu peanäitusesaalis 5. märtsini graafiku töödest näitus „Mees, kes koosnes stiilist”.

SOLVEIG JAHNKE


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!