Eestlaste loodud tehisintellekt lahendas ameeriklaste tasemetöö

26. veebr. 2016 Tambet Matiisen Tartu ülikooli informaatika doktorant - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli meeskond tõi mainekal tehisintellekti võistlusel 780 meeskonna seast Eestisse neljanda koha, luues programmi, mis läbib ameeriklaste 8. klassi tasemetöö.

Tartu ülikooli, ja ühtlasi Eestit, esindasid 80 000 dollarilise auhinnafondiga Kaggle Allen AI Science Challenge võistlusel TÜ informaatika doktorant Tambet Matiisen ja arvutiteaduse instituudi töötaja Tanel Pärnamaa.

Võistluse sisuks oli luua programm, mis läbib ameeriklaste 8. klassi tasemetöö. Eksam koosnes valikvastustega küsimustest, mis käsitlevad bioloogiat, geograafiat, füüsikat ja keemiat. Igal küsimusel oli neli võimalikku vastust, millest ainult üks on õige. Võistlusel loodud programmi ülesanne oligi õige vastust üles leida.

Matiisen kirjeldas, et selleks õpetasid nad tehisnärvivõrgu hindama lausete tähendust. „Neljast vastusevariandist lugesime õigeks selle, mille tähendus oli kõige sarnasem küsimuse tähendusele.“

Matiiseni sõnul ei osanud nad arvatagi, et neil võiks nii hästi minna: „Meie programm vastas õigesti 21 000 küsimusest 56%-le, esimese koha saanud meeskonna tulemus oli 59%. Ülesande teeb raskeks see, et tegemist ei ole lihtsalt faktiküsimustega, vaid osa neist vajavad ka arutlemisoskust.“

Kaggle on tuntuim rahvusvaheliste masinõppe teemaliste võistluste korraldaja. Suurematel võistlustel – nagu ka antud tehisintellekti võistlus – on väljas rahalised auhinnad, mis toob kaasa tiheda konkurentsi üle kogu maailma.

Sel võistlusel moodustasid esikolmiku Iisraeli, Luksemburgi ja Inglismaa meeskonnad.

TAMBET MATIISEN


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!