Juhan Liiv näitab Alatskivil mitut palet

12. veebr. 2016 Liivi muuseum - Kommenteeri artiklit

Liivi muuseumi külastaja nopib mitmeid väärt kogemusi ühekorraga. Klassiku elu ja loomingut tutvustab näitus „Oleksin ma luuletaja”, Liivi koduks olnud rehetare kõrvalhoonetega annab aga välja vabaõhumuuseumi mõõdu. Eraldi näitus avab Kodavere murrakut ja kihelkonda. Ümbritsev loodus aitab paremini mõista Juhan Liivi loomingut – siin kasvas ta üles ja veetis suurema osa elust. Kogeda saab päris Juhan Liivi maastikku: igav liiv ja tühi väli, suured põlispuud ja mets, mis Peipsil ees.

Säärases mitmekihilises keskkonnas saavad õpilased teada, milline oli talulapse elu ülemöödunud sajandil. Mismoodi rehetares ikkagi elati? Autentne õhkkond võimaldab ajarändu, huvilised saavad mängida vanu mänge, kiikuda külakiigel ning tutvuda rahvakalendri tähtpäevadega.

Ühest küljest teab Juhan Liivi iga eestlane, teisalt seostuvad temaga sageli kannatused, kurbus ja masendus. Vähem on teada, et luuletaja tegi vahedat nalja ning diagnoosis teraselt ühiskonnaelu. Elulooseigad aitavad näha värvikat isiksust loomingu ja faktide taga. Liivi muuseumi haridusprogrammid tasakaalustavad klassiku kuvandit ning tutvustavad uusi käsitlusi, mille kohaselt on Juhan Liivi roll maailmakirjanduse kontekstis seniarvatust märksa suurem. On kooligruppe, kes tulevad omal initsiatiivil luulekavu esitama, teised jälle soovivad luuletuse kirjutamisel kätt proovida. Armastatud traditsiooniks on üle-eestiline koolinoorte etlusvõistlus, millel osalenuist on võrsunud nii mõnigi lavakuulsus.

Haridusprogrammides on arvestatud riikliku õppekavaga. Omavahel lõimitud teadmisi saab eesti keele, kirjanduse, ajaloo ja loodusõpetuse vallas. Alatskivile tasub planeerida pikemat väljasõitu, sest lähiümbruses paiknevad Alatskivi loss ja Tubina muuseum, vanausuliste muuseumid ja pilkupüüdvad tänavkülad. Soovi korral võib mugavalt valida „Põneva koolipäeva” paketi, süüa lõunat mõnes siinsetest toidukohtadest või pidada piknikut.

Täpsem info ja kontaktandmed meie kodulehel www.muusa.ee.

LIIVI MUUSEUM


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!