Klassika, sära ja põnevus Vanemuise laval

1. veebr. 2016 Teater Vanemuine - Kommenteeri artiklit

Stseen lavastusest „Meie oma tõde, meie oma õigus”. FOTO: MARIS SAVIK

Vanemuise lavastused sisaldavad kõike, mida üks iseteadev teatrihuviline ootab või millest vaimustub – temaatika on peaasjalikult universaalne ja ajatu, keskendunud inimesele ja tema suhetele teise inimesega, iseendaga ja maailmaga. Lubame, et laval toimuvat vaadates tekkivad emotsioonid on mitmekesised ja nähtu ärgitab uudishimu – mis iganes siis vaatajat huvitab või talle oluline tundub. Hooaja valikus on ligi 50 eriilmelist lavastust, lisaks Vanemuise sümfooniaorkestri kontserte, noortele suunatud haridusprogramme ning muid sündmusi.

Kõigis kolmes žanris leiate väärika nimekirja ka kirjandusklassikal põhinevatest lavastustest.

Publik on väga soojalt vastu võtnud draamalavastused „Tappa laulurästast” (põhineb Harper Lee romaanil), „Fanny ja Alexander” (autor Ingmar Bergman), „Meie oma tõde, meie oma õigus”, mis mõistagi on Tammsaare romaani tõlgendus, samuti Urmas Vadi humoorika vaate eesti kirjanduse naiskangelannadele, näidendi „Head tüdrukud lähevad taevasse”. Eriliselt tahame tähelepanu juhtida kaasaegse inglise dramaturgia nimekaima näitekirjaniku Tom Stoppardi peagi esietenduvale põnevale ja vaimukale draamale „Arkaadia”. Publiku ette jõuab sel kevadel veel William Shakespeare’i „Othello” ja iiri päritolu kaasaegse dramaturgi Conor McPhersoni üle ilma väga menukaks kujunenud „Öörändurid”.

Ooperilaval on nii uuemaid kui ka vanemaid klassikateoseid: „Reigi õpetaja” (Aino Kallase romaani ainetel), „Jevgeni Onegin” (põhineb Aleksandr Puškini värssromaanil), „Rehepapp” (teadagi Andrus Kivirähk) ja särav „Carmen” (Prosper Mérimée).

Klassikuid leiab ka tantsužanrist: draamaballett „Meister ja Margarita”, mis on Mihhail Bulgakovi romaani väga jõuline tõlgendus, samuti kaks lasteballetti – „Inetu pardipoeg“ ja „Lumekuninganna“ – mõlemad H. Chr. Anderseni muinasjutu ainetel.

Lastelavastustest rääkides tuleb klassikast mainida ka Oskar Lutsu „Nukitsameest”, Thorbjørn Egneri „Sööbikut ja Pisikut” ning vendade Grimmide „Punamütsikest”.

Vaataja kogemus on sõnadest üle!

Vaata ka vanemuine.ee

TEATER VANEMUINE


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!