Kõik on võimalik, kui tahetakse

12. veebr. 2016 Tiina Vapper Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Seda juhtub päris tihti, et kogukond peab enda eest seisma. Koosolekuid pidama, argumenteerima, all­kirju koguma, kulutama palju aega ja energiat. Selleks, et astuda kiirustades tehtud ja piisavalt läbimõtlemata otsuste vastu, mis ühegi osapoole jaoks midagi paremaks ei muuda, ning anda märku, et asjassepuutuvate inimeste arvamusega tuleb arvestada.

Praegu on küsimus Tallinna Nõmme noortemaja saatuses. Nimelt on Tallinna haridusamet võtnud nõuks 63 aastat järjest Nõmme südames Nurme tänaval samades ruumides tegutsenud noortemaja kolida Pääsküla gümnaasiumi tulevasse juurdeehitisse.

Põhjusena on linnaametnikud nimetanud raha kokkuhoidu – kahe hoone asemel tuleb renoveerida üks –, ja noortemajale arenguvõimaluste pakkumist. Noortemaja personali hinnangul aga Pääskülla kolimine töötingimusi oluliselt ei paranda ning Nõmme laste huvikool see sel juhul enam kindlasti ei ole. Pigem on alust arvata, et asjade selline käik võib praegu hästi toimiva süsteemi hoopis lõhkuda. Praegu tegutseb 42 huviringis 750 last, kellest enamik elab lähikonnas ning käib ringides iseseisvalt, jalgsi või jalgrattaga. Lapsevanemate hulgas tehtud küsitlus näitas, et vaid 3% neist paneks lapse Pääskülla huviringi. Pääsküla kandi laste liitumine ringidega on küsitav, sest kohe kõrval asub Pääsküla noortekeskus, paari bussipeatuse kaugusel Laagri huvialakool, pealegi on Pääsküla gümnaasiumis, kus sealsed lapsed käivad, samuti palju huviringe. Nii võib juhtuda, et ringidesse ei tule lapsi ning ka osa juhendajaid võib töö kaotada.

Tundub kummaline, et asjaosalistega pole jagatud olulist infot, pakutud välja alternatiive ega isegi sel teemal aru peetud. Aasta lõpus esitas haridusamet noortemaja direktorile kinnitamiseks projekti plaani, mida too ei kinnitanud. Jaanuaris kuulutati sellegipoolest välja gümnaasiumi ja noortemaja renoveerimisprojekti hange.

Kõnekas on loo juures fakt, et 2002. aastal jättis valitsus funk­stiilis villa, kus noortekeskus asub, omanikule tagastamata põhjendusega, et linn vajab maja laste huvitegevuseks. Seega, mis plaanid linnal kinnistuga on?

Noortemaja ja kogukond on seisukohal, et Nõmme laste huviharidus peaks jääma Nõmmele. Hooned saaks renoveerida ja avarat kinnistut arendada, mõistagi kookõlas muinsuskaitseametiga. Kõik on võimalik, kui tahetakse. Küsimus ongi selles, kas tahetakse.

TIINA VAPPER


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!