Kumu kunstimuuseum 10 – Kumu tähistab kunsti!

1. veebr. 2016 Maarin Ektermann - Kommenteeri artiklit

Mida uut ja põnevat leiab Kumust 10. sünnipäeva puhul?

Uus püsiekspositsioon

17. veebruaril, Kumu sünnipäeval avatakse 4. korrusel uus püsiekspositsioon, selle aasta mahukaim projekt „Konfliktid ja kohandumised. Nõukogude aja Eesti kunst (1940–1991)”.

Kuraator Anu Allas ja näituse töögrupp koosseisus Maarin Ektermann, Liisa Kaljula, Eha Komissarov ja Elnara Taidre kaardistavad nõukogude aja kunsti arengut ja mitmekesisust märksõnadega nõukogude modernism, ärapöördumised, sürrealism ja loodusmüstika, sovetpop, esteetilised universumid, koha vaim jpt.

Lisaks kunstiteostele kaasneb uue ekspositsiooniga läbi ruumide kulgev dokumentaalse materjaliga arhiivisein, mis avab teoste ja kunstinähtuste tagamaid ning isiklikke lugusid.

Digitud muuseum

Eesti kultuuripärandi digiteerimine on juba aastaid olnud riikliku kultuuripoliitika üks prioriteete. Kumuski käib töö uue digitaalse rakenduse ehk app’i loomisega, mis pakuks külastajale tema nutiseadme kaudu rohkem lisainformatsiooni ning seoks pakutavad teenused (digikogu, piletimüük, e-pood jm) mugavalt üheks tervikuks. Veebruaris ja märtsis on kõigil Androidi kasutajatel võimalik Kumus uue rakenduse prototüüpi katsetada ning aprillis toimub koostöös Goethe instituudiga „digitaalsete sekkumiste” projekt, kus tutvustatakse ühte suurepäraselt arendatud digitud muuseumi – Frankfurdis tegutsevat Städel Museumi.

Kumu hitid

Aprillis avatav samanimeline näitus tutvustab laiemale publikule viimaste aastate kaasaegse kunsti oste. Näha saab nii tuttavaid ja klassiku staatuses teoseid kui ka täiesti uusi töid, potentsiaalseid hitte. Läbi aastate on üks Kumu hitte olnud ka muusikaüritus Kumu ÖÖ, mis tuleb juubeliaasta puhul taas – 18. juunil.

Leia Kumu ka veebist

Sel aastal käivitub ajaveeb, kuhu jõuavad intervjuud, lugemissoovitused, uudised jm, mis on seotud nii Kumus kui ka kunstielus laiemalt toimuvaga. Ajaveeb avab ka muuseumi köögipoolt ning tutvustab siin töötavaid inimesi. Jõudsalt jälgijaid koguv Kumu pildipäevik asub Instagramis
@kumukunstimuuseum ning täieneb samuti mitu korda nädalas põnevate kaadritega elust Kumus.

Kogu info Kumu kümne mahuka kava kohta leiab aadressilt kumu.ekm.ee.

Kohtumiseni Kumus!

MAARIN EKTERMANN


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!