Kunst kutsub Tartusse!

12. veebr. 2016 Kristel Sibul Tartmusi muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit

Tartu Raekoja platsi äärne viltune maja pakub põnevaid sissevaateid nii kohalikku kui ka maailma kunsti.

Näiteks on veel veebruari lõpuni Tartmusis väljas sissevaade eesti kaasaegsesse fotokunsti „Plahvatusest tasandikule. Eesti foto 1991–2015”. Lisaks fotole ja kunstile räägib näitus olulistest muutustest, mis on toimunud Eesti ühiskonnas 25 iseseisvusaasta jooksul, ja on kindlasti õpetlik külastada ka ühiskonnaõpetuse tundide raames. Samuti saavad õpilasgrupid osaleda näitusega seotud muuseumitundides ja töötubades. Gümnaasiumiõpilastele pakume kaasa mõtlema panevat muuseumitundi nüüdisaegse kunsti teoste „lugemisest”. Põhikooliõpilased saavad töötubades fotokollaaže luues lugusid jutustada või meisterdada endale tavalisest pappkarbist pinhole-kaamera.

Muuseumi esimesel korrusel saab aga siseneda Laura Põllu loodud näitusekeskkonda „Sada ulma keset merd”, kus noor maalikunstnik on sidunud poeetiliseks tervikuks muljed käidud kohtadest, ruumikogemused, värvid, materjalid ja valgused, kasutades selleks maali, videot, leidobjekte ning heli. Poeesiat enda ümber otsime ka muuseumitunnis, rääkides kirjandusest ja kunstist ning nende kokkupuutepunktidest. Näitusesaalist leitud ruumikogemuse või kirjandusteose põhjal leiab aset „sõnadega maalimine”.

Sel aastal on Tartmus võtnud ette kauaoodatud sammu ja pakub taas näituse kujul meie kunsti ajaloo lühikursust. Juba 3. märtsil avatakse muuseumi kolmandal korrusel Tiiu Talvistu kureeritud näitus „Jõgi voolab siit läbi …”. Ligi kahe sajandi vältel kujutavas kunstis toimunule keskenduva ekspositsiooni teljeks on muutused kunstiõpetuses joonistuse kaudu. Lisaks maalidele on väljas joonistused alates 19. sajandi alguse Senffi joonistusvihikutest. Pallase kooli maalilise joonistuse ja sotsrealistliku detailitruuduse kaudu jõutakse välja Tartu ülikooli kunstikabineti uuendusliku tegevuseni. Näitus jääb avatuks 30. oktoobrini.

Olete oodatud!

KRISTEL SIBUL


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!