Must Kast ootab Tartus teatrisse ja tuleb ise külla

1. veebr. 2016 Marili Pärtel - Kommenteeri artiklit

Foto lastelavastusest „Õhupallid”. FOTO: KAIJA M. KALVET

Must Kast on noor teater, mis koosneb TÜ Viljandi kultuuriakadeemia 10. lennu värsketest vilistlastest.

Sügishooajal jõudsid lavale lastelavastused „Õhupallid” ja „Padjatäis päikest”, monolavastused „Tanknaine/Laevatüdruk” ja „5 grammi sisemist rahu” ning Ingmar Bergmani „Persona”. „Õhupallid” ja „5 grammi sisemist rahu” on mängukavas ka kevadhooajal. Kaht viimast on võimalik näha nii Tartus Genialistide klubis kui ka koolides-lasteaedades-kultuurimajades üle Eesti. Sel kevadel saab neid endale külla tellida.

„Õhupallid” (lavastaja Kaija M. Kalvet) on Daniil Harmsi juttudel põhinev mänguline lastelavastus, kus ei kasutata ühtki olemasolevat sõna. Arvustajad on kiitnud lavastuse fantaasiarikkust, moraliseerimise vältimist ja tehnilist täpsust. Lavastus sobib vaatamiseks alates 5. eluaastast.

Silver Kaljula noortele mõeldud monolavastus „5 grammi sisemist rahu” toob vaatajateni endise narkomaani valusad, ent ausad mõtted. Kriitika on kiitnud lavastuse isiklikkust, silmanähtavat mõju noortele ja võimsat näitlejatööd. Lavastusest on koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga valmimas ka telefilm. Sobib alates 12. eluaastast.

Lisaks on kevadhooajal oodata mitut esietendust. Koostöös Tartu ülikooli akadeemilise naiskooriga on tulekul kaemuslik lavalugu kultuuride sobivusest „Võõrana Põhjala kõrbes”, noortelavastus „Müür”, Kaija M. Kalveti koostööprojekt Tartu For­se­liuse kooliga ja punkmuusikal „Nornide mängud”.

„Müür” (lavastaja Jaanika Tamm­aru, esietendus 27. märtsil) on sõjavastane füüsilise teatri lavastus, kus lavale jõuavad kahe rindel viibiva sõduri igatsused ja igapäevaelu. Sõnadeta lavastust on oodatud vaatama nii kuuljad kui ka mittekuuljad alates 12. eluaastast.

10. mail esietendub Kaija M. Kalveti lavastus, mis põhineb Tartu Forseliuse kooli 7. klassi õpilaste loovtöödel. Muusikalise kujunduse autor ja esitaja on Marten Kuningas. Lavastus on sobilik alates 11. eluaastast.

Lisainfo ja kontaktid kodulehel www.teatermustkast.ee.

MARILI PÄRTEL


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!