Muuseumi haridustegevuse arendamine on järjepidev töö

12. veebr. 2016 Tanel Veeremaa Eesti teatri- ja muusikamuuseumi direktor - Kommenteeri artiklit

Eesti teatri- ja muusikamuuseum (ETMM) nomineeriti haridustegevuse arendamise eest muuseumide aastaauhindade muuseumiarenduse kategoorias. Varem puudus meil muuseumipedagoogi koht. Peamiselt viidi läbi ekskursioone, muuseumitunde aga ainult vähesel määral. Haridustegevuses ei olnud seatud eesmärke ja seda ei suunatud sihipäraselt. Aastast 2013 tehakse meie majas seda tööd süvendatult.

Tundide koostamiseks tulid meile metoodilises osas appi tunnustatud muuseumipedagoogid väljastpoolt ja sisu poolelt panustasid ETMM-i osakondade töötajad. Paika sai esmane muuseumitundide aastaring, mille läbiviimine langes lisatööna muusika- ja teatriosakonna töötajate õlgadele. Hoolimata suurenenud koormusest, panustasid viimased maksimaalselt: programm „Mu isamaa …” nomineeriti muuseumihariduse edendaja 2013 tiitlile.

Aasta 2013 tulemus oli niivõrd hea, et 2014. a võeti tööle muuseumipedagoog. Koostati uusi programme, koolivaheaegadel viidi läbi lastelaagreid, alguse said mitmed koostööprojektid – lapsi osales meie maja haridustegevuses juba üle 4000. Täiskasvanuhariduses pälvis Kirsten Simmo eduka koostöö eest teatriga Varius aasta muuseumihariduse edendaja tiitli 2014.

Kuid loorberitele ei ole puhkama jäädud. Aastal 2015 oleme sõlminud koostöölepingud TLÜ ja EMTA-ga, et tulevased muusikaõpetajad tunneksid muuseumipedagoogikat ja oskaksid seda oma töös ära kasutada. Muuseumis on need esemed ja tingimused, mis aitavad õpikuteksti avardada.

Igal nädalal pakub teatrikunstiring lastele võimalust süvendatult nii muuseumi kui ka teatrikunstiga kokku puutuda. Plaanis on ka muusikaõpetuse ainekavaga suuremal määral seotud haridustegevus. Oleme alustanud ettevalmistusega töötamaks välja keelekümblusel põhinevaid haridusprogramme.

Nende aastate jooksul on süstemaatiliselt arendatud haridustegevust eesmärgiga vahendada meie muuseumi valdkonda ja laiemalt teadvustada Eesti teatri- ja muusikamuuseumi olemasolu. Piiratud tingimustes oleme edukalt hakkama saanud, mida näitab ka nominatsioon. Oleme tänulikud, et seda tööd on tunnustanud nii auhinnakomisjon kui ka kõik õpetajad ja lapsevanemad, kes on meie tööd hariduse vallas oluliseks pidanud.

TANEL VEEREMAA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!