„Muuseumirotid” jagatud

12. veebr. 2016 Kultuuriministeerium - Kommenteeri artiklit

29. jaanuaril anti Haapsalu kultuurikeskuses üle Eesti muuseumide aastaauhinnad 2015 ehk „Muuseumirotid” kümnes kategoorias ja üks eripreemia.

Aastaauhindade 2015 laureaadid

Parim püsinäitus: Eesti tervishoiu muuseumi püsiekspositsioon inimese anatoomiast „Avameelselt sinu kehast”. Kuraator Ülle Kask, kujundanud Liis Lindvere, Raili Paling, Kadri Kaldam, Indrek Mikk (KOKO Arhitektid OÜ), graafilise kujunduse teinud Marko Ausma ja Maris Kaskmann (Produktsioonigrupp OÜ), projektijuht oli Teele Siig (Produktsioonigrupp OÜ), meeskonda kuulusid veel Kärt Mikli, Margus Jurkatam ja Kalju Paju.

Parim näitus: Eesti loodusmuuseumi „Öised tiivulised”, mis tutvustas ööliblikate ja kakkude salapärast maailma. Näituse loomisesse panustasid Anne-Ly Nurmõtalo, Aare Lindt ja Evelin Reimand. Näituse kujundas Pult OÜ.

Konserveerimistöö auhind: Ruth Paas Eesti vabaõhumuuseumi konserveerimis- ja digiteerimiskeskusest Kanut Eesti kunstimuuseumi lehvikute konserveerimise eest.

Parim koguhoidja: Kristiina Hiiesalu, Anne Ruussaar, Ene Heimvell ja Merike Neidorp Tallinna linnamuuseumist projekti „Keraamikakogu fajansi ja portselani avahoidla” eest.

Parim muinsuskaitsja muuseumis: Tõnu Sepp Saaremaa muuseumist projekti „Kuressaare kindluse kui turismiobjekti arendamine” eest.

Aasta muuseumihariduse edendaja: Jane Meresmaa-Roos Eesti kunstimuuseumist koolituskavaga „Kunst kõnetab kõiki. Puuetega inimesed kunstimuuseumides” koos skulptuuriprogrammiga „Käegakatsutavad kangelased”.

Parim teadustrükis: Tiina Jürgeni Viljandi muuseumist trükise „Mulgi rahvarõivad” eest. Peatoimetaja Ave Matsin, kujundaja Kristjan Mändmaa ning väljaandjad Viljandi muuseum ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia.

Parim teadusüritus: Eesti kunstimuuseum, kus Anu Allase juhtimisel toimus Kumu kunstimuuseumi sügiskonverents „Jagatud praktikad: kunstiliikide põimumised sotsialistliku Ida-Euroopa kultuuris”, mis oli pühendatud Teise maailmasõja järgsele kunstile Ida-Euroopa kontekstis.

Parim turundustöö: muuseumiöö korraldusmeeskond koosseisus Külli Lupkin, Laura Kipper, Triin Männik ja Margus Palu. 2015. aasta muuseumiöö „Öös on muusikat” lõi kõikide aegade publikurekordi, tuues ühel õhtul viie tunni jooksul muuseumidesse üle Eesti 110 000 inimest.

Muuseumiarendaja 2015: Eesti vabaõhumuuseum projektiga „SA Eesti Vabaõhumuuseumi setu ja peipsivene teema külastuskeskuse ja parklate ehitus”, mille eestvedajad olid Merike Lang ja Jaak Kõiva.

Eripreemia pani välja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskus ja selle pälvis turistisõbralikkuse ja klienditeekonna mugavuse eest Eesti vabaõhumuuseum.

Iga kategooria võitjale on välja pandud kultuurkapitali auhind 1300 eurot, mille eest võib laureaat osaleda kas „The Best in Heritage” konverentsil Horvaatias Dubrovnikus, Euroopa muuseumifoorumi aastakonverentsil või õppereisil Euroopa aasta muuseumi tiitli võitnud muuseumisse.

KULTUURIMINISTEERIUM


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!