Põnev aasta Eesti loodusmuuseumis

12. veebr. 2016 Kati Raudsaar Eesti loodusmuuseum - Kommenteeri artiklit

Tallinna vanalinnas asuval Eesti loodusmuuseumil tuleb alanud aasta tegus ja toimekas, kutsume sellest osa saama ka kõiki kooli- ja lasteaiagruppe.

Loodusmuuseumi teisel korrusel avab peagi uksed Eesti geoloogia saal. Nii Eesti geoloogiline ehitus kui ka muud geoloogiaga seotud üldisemad teemad, näiteks maavarad ja kaevandamine, elu areng Maal, on küll loodushariduse lahutamatu osa, kuid praegu Eesti loodusmuuseumi väljapanekutes katmata. Uus atraktiivne käed-külge-püsinäitus pakub peagi kõikidele võimaluse Eesti geoloogiaga lähemalt tutvust teha. Uue saaliga kaasnevad ka põnevad muuseumitunnid koolidele ja lasteaedadele, mille kohta leiab peatselt infot loodusmuuseumi kodulehelt.

Populaarne metsanotsu

Suure publikuhuvi tõttu otsustasime pikendada möödunud aasta loomale pühendatud näitust „Metsanotsu – tõeline siga”, millega saab nüüd tutvuda kuni 27. märtsini. Metsanotsu muuseumitund pakub võimalust imiteerida metssea elus olulisi tegevusi, näiteks nuusutada lõhnu, katsuda karva, kuulata helisid, sonkida mudas ja pugeda seapessa.

Samblad ja samblikud

Aprilli algusest kaunistavad loodusmuuseumi kahte esimese korruse näitusesaali salapärased samblikud ja samblad. Kaasahaarav ning paljutahuline näitus avab suurtele ja väikestele huvilistele ukse senitundmatusse ning põnevasse maailma ning õpetab märkama neid väikseid, kuid erakordselt visasid ja huvitavaid liike.

Seened taas õues

Möödunud aastal tõime traditsioonilise seenenäituse muuseumi seinte vahelt välja hoovi. Saime palju kiitvat tagasisidet ning seetõttu tuleb ka selleaastane, st järjekorras 54. seenenäitus taas hoovis. Meie metsade uhkeid kübarakandjaid on oodatud ka muuseumitunnis uudistama kõik väikesed ja suured seenehuvilised. Seened vallutavad muuseumihoovi 16.–25. septembrini.

Mägra ja merekultuuri aasta

Oktoobri alguses avame muuseumi esimese korruse väikeses näitusesaalis tõelise mägralinnaku. 2016. aasta loomale mägrale pühendatud väljapanek tutvustab välimuse järgi küll tuntud, kuid eluolu poolest salapärase looma igapäevategemisi.

Alanud aasta on merekultuuri aasta. Detsembri algusest avaneb ka loodusmuuseumi suures näitusesaalis tõeline veealune maailm. Uus interaktiivne näitus tutvustab Balti mere settebasseini arengut läbi sadade miljonite aastate, alates kambriu­mi ajastust kuni tänapäevani välja.

Viimase hetke pakkumised

Nüüdsest leiab loodusmuuseumi kodulehelt viimase hetke pakkumised kooli- ja lasteaiagruppidele järgmise nädala muuseumitundidesse. Pakkumised on seotud nn kõige magusama ajaga – hommikud ajavahemikul kella 10–12 –, mis on jäänud mingil põhjusel tühjaks. Muuseumi kodulehte tasub uurida ka muudel põhjustel – sealt leiab muuseumitundide kirjeldused, mitmeid loodushariduslikke õppematerjale, sh näituste kataloogid, töölehed, videoklipid jms.

Eesti loodusmuuseum asub Tal­lin­na vanalinnas aadressil Lai 29a. Oleme avatud T–P kl 10–17, N 10–19.

Kohtumiseni loodusmuuseumis!

KATI RAUDSAAR


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!