Positiivne psühholoogia arendab inimese tugevaid külgi

8. veebr. 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikool alustab tuleval nädalal uue loengukursusega, kus tegeletakse inimeste tugevate külgede leidmise ja nende arendamisega ehk positiivse psühholoogiaga. Positiivse psühholoogia kursust loetakse ka näiteks Harvardis, kus see on alates 2006. aastast, mil seda esimest korda loeti, ülikooli läbi aegade populaarseim kursus.

Tartu ülikooli isiksuse- ja sotsiaalpsühholoogia vanemteadur Toivo Aavik rääkis, et psühholoogias on läbi aegade käsitletud uusi suundi ja lähenemisi, kuid mõne aja pärast on need vaibunud. „Mulle tundub, et positiivne psühholoogia on tulnud, et jääda. Seda põhjusel, et tal on ühiskonnale rohkem anda kui lihtsalt teadmisi inimpsüühikast,“ tõdes Aavik.

Erinevus tavapsühholoogiast on, et positiivne psühholoogia tegeleb inimeste tugevate külgede leidmise ja arendamisega. Aaviku sõnul on selge, et kui võtta inimese elust ära negatiivne, ei tee see teda automaatselt õnnelikuks.

„Kognitiivses teraapias on põhieesmärk muuta inimeste negatiivseid mõtlemisprotsesse, see on väga edukas sekkumisviis. Sarnaselt püüab positiivne psühholoogia muuta inimese mõttekäiku,“ rääkis Aavik, tuues igipõlise näite pooltühjast ja pooltäis klassist. „Kui inimesed on õnnelikumad ja rohkem rahul oma eluga, ning näevad maailma rohkem pooltäis versioonis, on tervikuna kõigil parem elada.“

Positiivse psühholoogia kursus põhineb usaldusväärsetel empiirilistel uurimustöödel. Seal käsitletakse teemasid nagu heaolu ja õnn, kulgemine ehk flow, lootus ja optimism, loovus, positiivne (hea) tervis, positiivne vananemine jms.

Tegemist on Tartu ülikooli esimese laiaulatusliku akadeemilise loengukursusega positiivse psühholoogia vallas. Selle eesmärk on anda nii teoreetiline kui ka praktiline vundament kogu valdkonnaga tegelemiseks.

VIRGE TAMME


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!