Suurtükitornis saab suurelt mõelda

12. veebr. 2016 Aet Laast Kiek in de Köki ja bastionikäikude muuseumi muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit

„Sõda on kõigi asjade isa,” olevat öelnud Kreeka filosoof Herakleitos. „Mõned muudab ta jumalaks, mõned meheks. Mõnest teeb orja, teise päästab vabaks.” Sõjanduse ja kultuuri tihedat põimumist tutvustavad Tallinna linnamuuseumi muuseumipedagoogid.

Kuidas sõjad on mõjutanud meie kodulinna ajalugu ja kindlustuste ehitamist, on Kiek in de Köki torni ja bastionikäikude muuseumis võimalik uurida läbi sajanditepikkuse arenguloo päris mitmest rakursist. Keskajal valmis ehitatud suurtükitorn annab hea võimaluse näitlikustada selliseid keerulisi perioode Eestimaa ajaloos, nagu seda olid Liivi ja Põhjasõda. Häid näiteid sõjapidamise strateegiliste ja tehniliste uuenduste kohta sajandite jooksul saab tuua ka linnamuuseumi relvakogust, mis on koondatud torni 5. korrusele.

Haridusprogramm „Relvad läbi aegade” on olnud seni kõigi poiste vaieldamatu lemmik. Kõikvõimalike heite-, laske- ja tulirelvade toimemehhanisme uurides saame aimu ka sellest, miks linna kaitseehitised vastavalt relvadele muutusid.

Lisaks põhjalikule sõjapidamise tutvustamisele saab tornis aimu ka lihtsate linnakodanike elust ja ohtudest rahuajal. Hügieenist ja epideemiatest ning tohtrite ja apteekrite tähtsast rollist keskaegse inimese elus räägime haridusprogrammis „Katkutohtri mask ja apteekri aardekirst”. Põnevale ja lõhnameeli erutavale maskimeisterdamisele lisaks saame arutleda tolleaegsete inimeste mõttemaailma kujundanud fataalsete jõudude üle.

Samasugust mõtlemapanevat impulssi pakub haridusprogramm „Kuritöö ja karistus keskaegses Tallinnas”. Selles tutvustame ametimehi, kes kohut mõistsid ning korda tagasid. Värvikate näidetega karistusvahendite ekspositsioonist saab illustreerida ajastu kontraste ja mõista, miks see kõik vajalik oli. Vanematele õpilastele räägime Lübecki õiguse rollist linnaelu kujundamisel ning selle eelistest teiste õigusregulatsioonide ees.

Linnakindlustuste kõige suurejoonelisemate näidetega saab tutvust teha haridusprogrammis „Kindel linn ja varjupaik”, mis hõlmab nii suurtükitorni kui bastionikäikude külastust.

Bastionikäikude funktsiooniga linna kõige tõhusama varjendina õhu- ja tuumasõja puhuks saab tutvuda haridusprogrammis „Ettevaatust – õhu­häire!”. Lisaks tsiviilkaitse temaatika põhjalikule tutvustamisele vabariigi ja okupatsiooniaegadel käsitleme külma sõja fenomeni ning propaganda rolli totalitaarses ühiskonnas. Muuhulgas saab bastionikäikude ekspositsioonis liikudes vaadata tsiviilkaitseteemalisi õppefilme ning hiljem viktoriinis õpitut meelde tuletada.

Täpsem info http://­linnamuuseum.ee/kok/haridusprogrammid/ või tel 645 9626.

AET LAAST


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!