Tartu ülikooli muuseum usub, et koos saab rohkem

12. veebr. 2016 - Kommenteeri artiklit

Muuseumide koostöö pakub tavalisest enamat nii külastajale kui ka osalevatele muuseumidele – jagatakse ju põnevaid ideid ja parimaid kogemusi. Seetõttu oleme Tartu ülikooli muuseumis korraldanud mitmeid koostööprojekte teiste muuseumidega.

Paar aastat tagasi ühinenud ja väga erinevaid teemasid koondavas muuseumis on esimene samm muuseumimajade omavaheline koostöö. Nii kohtusid 2015. aasta lõpus Tartu ülikooli kunstimuuseumis kunst ja füüsika programmis „Klaasid ja miraažid”, mida saab tellida veebruari lõpuni ja mille inspiratsiooniallikaks on eesti klaasikunstniku Ivo Lille klaastaieste näitus „Mälukiri”. Lill on viinud kunsti sõnumid oma teostesse, kus murdub valgus olenevalt vaatenurgast. Programmis uuritakse, millest ja kuidas klaasi valmistatakse ning kuidas selle omadusi eri eluvaldkondades kasutatakse. Räägime valguse liikumisest läbi erinevate materjalide ja proovime lihtsate katsete abil, kuidas panna valgust suunda muutma ja muid trikke tegema.

2015. aastal tegutses Hull Teadlane Tartu mänguasjamuuseumis, mille käigus sündis kahe muuseumi programmisari „Mäng kohtub teadusega”, mis jätkub ka sel aastal. Kui novembris uuriti eri maailmajagudest pärit mänge, siis selle aasta veebruaris ja märtsis on lasteaia- ja algkooliõpilased oodatud koos Hullu Teadlasega uurima ja katsetama, millest mänguasjad koosnevad ja kas need võivad olla ohtlikud.

Ajalooõpetajaid ootame märtsis ja mais eriprogrammile „Külm sõda”. Selle esimene osa viiakse läbi Tartu linnamuuseumi KGB kongides, kus uurime lähemalt Nõukogude repressioone Eestis ja teine osa toimub Tartu tähetornis, kus teemaks on kosmosevõidujooks. Nii saame rääkida alguses väga tõsisel ja raskel teemasl, kuid lõpetada päeva temaatikaga, millest ei puudu salastatus, repressioonid ja intriigid, kuid mis on siiski täis omamoodi romantikat – meenutame, kuis kosmonaudid olid rokktähed ja neid kutsuti Tallinnasse üldlaulupeole.

Uurige meie põnevaid pakkumisi lähemalt muuseumi kodulehelt http://www.muuseum.ut.ee/et/node/167.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!