Tiit Land: pakume interdistsiplinaarse meeskonnatöö kogemust

17. veebr. 2016 Sulev Oll - Kommenteeri artiklit

Häältega 65:29 Tallinna ülikooli rektoriks tagasi valitud Tiit Land panustab muuhulgas õppeainele „Interdistsiplinaarne projekt”, mis annab üliõpilasele meeskonnatöö kogemuse ning loob neile varasemast paremad võimalused tööturul.

Võitsite rektori tiitli tagasi näiliselt kergelt. Mida valijatele lubasite?

Lubasin, et viin alustatud reformid lõpule ja panustan arengukavas seatud eesmärkide täitmisele.

Olulisena toon välja akadeemilistele töötajatele paremate tingimuste loomise, tegevuse jätkuva keskendamise ja loomulikult vahendite kasvu nii üliõpilase kui õppejõu kohta.

Meeldiv oli, et üliõpilased seadsid ootustes kõrgele kohale õpetamise tasemega seotu. Ühel meelel olime tagasisidesüsteemi arendamises. Samuti jõudsime kokkuleppele, et ülikool tagab erivajadustega tudengitele parema nõustamise ja abi.

Valimiskampaania tõi välja ka kitsaskohti, mida Tallinna ülikooli struktuurireform lahendada ei suutnud. Nimetage mõned neist. Kuidas neid lahendada?

Struktuurireform iseenesest ei saa lahendada kõiki kitsaskohti, kuid ta lõi eeldused mitme lahenduse leidmiseks. Näitena võib tuua suurte erinevuste tasandamise üksuste vahel – töökoormus, palgad, töökorraldus.

Muutustega oleme siiski alles alguses, mis tähendab, et nende mõju ei ole veel väga tunda. Seetõttu on üsna loomulik, et mitte kõik ülikooli liikmed ei ole praegu rahul.

Tiit Land usub, et tema võit valimistel kinnitab valijate toetust suurtele muutustele ülikoolis. FOTO: TLÜ

Tiit Land usub, et tema võit valimistel kinnitab valijate toetust suurtele muutustele ülikoolis. FOTO: TLÜ

Muudatused kulgesid vähemalt ajakirjanduse suunalt vaadates rahulikult. Mis on selle taga?

Muudatusi kavandades kaasasime palju inimesi. Soovisime, et võimalikult paljud ülikooli töötajad saaksid aru nende vajalikkusest, et nad saaksid olla muudatuste kavandamise ning hiljem elluviimise juures. Arvan, et see on üks oluline põhjus, miks reformid kulgesid rahulikult – enamik ülikooli liikmetest sai aru nende vajalikkusest.

Üliõpilased muutuvad aastatega üha nõudlikumaks. Mida Tallinna ülikool tänavustele sisseastujatele lubab?

Lubame, et anname sisseastujatele kõrgel tasemel konkurentsivõimelise hariduse. Kui rääkida konkreetsemalt, siis saab Tallinna ülikoolis jätkuvalt lisaks erialasele haridusele väga heal tasemel võõrkeeleõpet.

Sellel sügisel sisseastujad saavad oluliselt enam digipädevusi toetavaid aineid. Kohe õpingute alguses soovime ka toetada tudengite ülikoolis toimetulekut õpioskuste arendamise kaudu.

Eraldi soovin esile tõsta uut õppeainet, mille nimi on interdistsiplinaarne projekt. Selle eesmärk on anda üliõpilasele interdistsiplinaarse meeskonnatöö kogemus, mis hiljem loob paremaid võimalusi tööturul.

Kas uusi erialasid tänavu avate?

Jah, avame. Näiteks on meil uus bakalaureuseõppekava „Integreeritud kunst, muusika ja multimeedia” ingliskeelsetest „Politics and governance” (BA) ning „Global studies” (MA).

Lisaks on praeguste erialade raames suuri muudatusi. Näiteks on kogu humanitaaria valdkonna õppekavad uudse ülesehitusega, samuti oleme varasemast enam integreerinud õpetajakoolituse õppekavu.

Räägite tihti interdistsiplinaarsusest. On see moodne loosung või sisult uus arengusuund?

See on meie jaoks sisult uus arengusuund. Me soovime varasemast enam interdistsiplinaarsust nii teadus- kui ka õppetegevuses.

Õppetegevuses soovime seda rakendada eri tasemetel – nii õppekava, õppemooduli kui ka üksiku aine, nn interdistsiplinaarse projekti tasandil. Viimase teeb ainulaadseks, et sellest võtavad osa kõik üliõpilased. See tähendab, et kõik Tallinna ülikooli lõpetanud on saanud selle kogemuse.

Kui suures osas oli Tallinna ülikooli reformimise taga soov tõsta õppetöö taset, kui suures osas soov viia ülikooli majandamine kindlamale alusele?

Need kaks on lõppkokkuvõttes omavahel seotud – ressurssideta ei ole võimalik anda kvaliteetset haridust. Ehk teisisõnu: meie soov on tõsta õppetöö kvaliteeti, kahjuks ei ole seda võimalik teha tegevusi fookustamata.

Lubasite võidujärgses kõnes töörahu. Millised on ülikooli sisulised eelistused selle töörahu ajal? Teaduse arendamine? Veel midagi?

Ma pidasin silmas, et viimase paari aasta jooksul on toimunud väga palju väga suuri muudatusi, sh struktuurireform. Nüüd on käes rahulikuma arengu aeg ja seda kõigis valdkondades: nii teaduses kui ka õppes, kuid ka neid põhitegevusi toetavates valdkondades.

Meie inimesed vajavad pärast suuri muudatusi stabiilsust ja rahu, uued instituudid peavad saama rahulikult sisemiselt lõimuda ja sihte seada.

Mida annab Tallinna ülikool tudengile niisugust, et too võib olla peaaegu kindel: tal on edaspidi nii koht ühiskonnas kui ka hea töökoht?

Eelkõige loomulikult head erialateadmised ja -oskused. Kuid sellele lisaks hea võõrkeeleoskuse, digipädevuse ja erineva – nii erialalase, kultuurilise kui ka rahvusliku – taustaga inimestega koos õppimise ning tegutsemise kogemuse.

SULEV OLL


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!