Võõrahirmu vastu

19. veebr. 2016 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Tallinnas Artise kinos toimus 12. veebruaril õpetajatele seminar „Kuidas hariduse kaudu vähendada võõrahirmu ja rassistlikke hoiakuid?”. Ürituse korraldasid MTÜ Mondo ja UNESCO Eesti rahvuslik komisjon.

Ettekannetega esinesid seminari patroon David Vseviov, kes kõneles inimese väärtustamisest, Tallinna ülikooli õppejõud Mare Oja, kes tutvustas teise kuvandit Eesti ajaloos õpikute näitel, ning Zakia Akkouh Euroopa Wergelandi keskusest, kes rääkis vihakõne ennetamisest.

Ettekannetele järgnesid töötoad. Euroopa Wergelandi keskuse töötuba andis ülevaate, kuidas koolis edendada demokraatlikke hoiakuid, teadmisi ja oskusi, et ennetada ja vähendada vihakõnet ja rassismi. Töötuba tutvustas meetodeid Euroopa Nõukogu käsiraamatust, mis tegeleb vihakõne küsimustega inimõigushariduse baasil.

MTÜ Foorumteater töötuba tutvustas protsessdraama meetodit. See on interaktiivne teatrivorm, mis aitab rollimängude abil probleeme käsitleda. Ühiselt mängiti läbi olukordi, mis on seotud sallivuse ja võõrastega.

Mondo töötuba toetas empaatia­võimet ja aitas teadvustada ühiskonna, kodu ja kooli koostöö vajalikkust tundlike teemade käsitlemisel. Rollimäng ja arutelu toetusid „Comix4 = Koomiksid võrdsuse heaks” projekti raames valminud koomiksitele.

Ühtlasi oli tegemist tänu- ja tunnustusüritusega õpetajatele, kes osalesid võõrahirmu ja rassistlikke hoiakuid vähendavate õppematerjalide konkursil, ning õpilastele, kes võtsid osa arengukoostööteemalisest esseekonkursist gümnaasiumiastmele. Mõlemad konkursid toimusid käesoleva õppeaasta esimesel poolel.

Esseekonkursi õpilastele, mille peaauhind on reis Ghanasse, võitis Margit Saal Otepää gümnaasiumist tööga „Mida Eesti peaks tegema, et kliimamuutusi peatada?”. Eriauhinna pälvis Eliise Priiman Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist esseega „Kuidas lõimida immigrante ja pagulasi Eesti kooli ja ühiskonda?”.

Õppematerjalide konkursi kolme parema töö autorid on Aive Peil Tallinna humanitaargümnaasiumist, Krista Mahlakõiv Tallinna Õismäe gümnaasiumist ja Merilin Kotta Tallinna ülikoolist. Ära märgiti Terje Varuli (Kolga kool) ja Urve Lehestiku (Põlva ühisgümnaasium) tööd.

Esseekonkursile laekus 40 ja õppematerjalide konkursile 28 võistlustööd. Valitud tööd avaldatakse Maailmakooli portaalis www.maailmakool.ee.

Võõrahirmu teemal saab lugeda ka järgmisest Õpetajate Lehest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!