Eesti parimad bioloogiatundjad selgusid tarakani lahkamisel

9. märts 2016 Sulev Kuuse Eesti bioloogiaolümpiaadi žürii esimees, TÜ vivaariumi juhataja - Kommenteeri artiklit

5. ja 6. märtsil toimus Tartus 55. bioloogiaolümpiaadi lõppvoor gümnaasiumiõpilastele. Eesti parimad koolinoortest bioloogiatundjad on Maris Sala Hugo Treffneri gümnaasiumist ning Kaarel Hänni ja Carel Kuusk Tallinna reaalkoolist.

Bioloogiaolümpiaadi lõppvooru oli kutsutud 67 õpilast üle Eesti, kes võtsid mõõtu teoreetilises ja praktilises osas. Kui teoreetilises osas näidati üldteadmisi, siis praktilises tuli need ka ellu rakendada, näiteks tarakani lahates.

Praktilises osas läks olümpiaadi žürii esimehe sõnul kõige paremini loomafüsioloogia praktikum, kus oli vaja analüüsida loomade aktiivsust. Enamikule meeldis ka molekulaarbioloogia praktikum. Kõige raskemaks osutusid taimefüsioloogia ning -anatoomia praktikumid. „Üks põhjusi on kindlasti see, et koolides pole võimalusi õpetada lastele liikide määramise eripärasid,” ütles bioloogiaolümpiaadi žürii esimees, Tartu ülikooli vivaariumi juhataja Sulev Kuuse.

Tõsine väljakutse oli õpilastele ka taimefüsioloogias ühe töö juures vee fotooksüdatsioonil vabanenud elektronide hulga arvutuslik määramine.

Kõik tulemused koos žürii lõppotsusega leiab TÜ teaduskooli kodulehelt.

Tulemuste koondtabeli põhjal oodatakse rahvusvahelise bioloogiaolümpiaadi võistkonda kandideerima järgmisi õpilasi: Edward Erelt, Kaarel Hänni, Carel Kuusk, Hanna Maria Saik, Oskar Lahesoo, Hendrik Sobi, Airon Johannes Oravas ja Teet Saar Tallinna reaalkoolist; Johanna Maria Kirss, Rein Leetmaa, Maris Sala ja Kirke Maria Lepik Hugo Treffneri gümnaasiumist; Richard Luhtaru ja Kirke Joamets Miina Härma gümnaasiumist ning Anneliis Rea Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist.

27. rahvusvaheline bioloogiaolümpiaad toimub tänavu 16.–24. juulini Hanois Vietnamis.

Võistkonna koosseis selgub 30. märtsist 3. aprillini toimuval kandidaatide valikvõistlusel.

Bioloogiaolümpiaadi toimumist toetasid haridus- ja teadusministeerium, Tartu ülikool, TÜ teaduskool, TÜ molekulaar- ja rakubioloogia instituut, TÜ maateaduse ja ökoloogia instituut, loodusajakirjade kirjastus, sh Eesti Looduse toimetus, Naxo OÜ, Quantum Eesti AS, AS Ilves-Extra ning Tartu Antoniuse gildi keraamikud.

SULEV KUUSE

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!