Erialade edetabel: Tartu ülikool on IT-erialal Baltimaade juhtiv ülikool

22. märts 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikool on ainus Baltimaade ülikool, mis on esindatud täna avaldatud maailma erialade edetabelis „QS World University Rankings by Subject 2016” kuue erialaga. Uute erialadena on kõrgele pürginud lingvistika (101–150) ning arvutiteadus ja infosüsteemid (401–450).

Rahvusvahelise konsultatsioonifirma Quacquarelli Symondsi (QS) erialade edetabelis on neljandat aastat kõrgeimal positsioonil kommunikatsiooni- ja meediauuringud (101–150). Positsiooni on hoidnud inglise keel ja kirjandus (251–300), nüüdiskeeled (251–300) ja meditsiin (301–350).

TÜ arvutiteaduse instituudi juhataja professor Jaak Vilo avaldas heameelt, et pingutused, mis Eesti riik ja Tartu ülikool on teinud IT-õppe ja teaduse edendamiseks, on hakanud vilja kandma ka sellises globaalses statistikas: „Edetabelites on vajalik on nii maht kui ka kvaliteet, oleme need saavutanud muu hulgas välisõppejõudude ja teadlaste kaasamise ja järjekindla kvaliteedi parandamisega.”

Vilo sõnul saab Eesti riigi IT-edu tulevik põhineda hariduse ja tehnoloogia võimekuse edendamisel, ülikoolide roll on selles võtmetähtsusega. „Järgmise suure arenguhüppe loodame saavutada juba koos Tallinna tehnikaülikooli ja Edinburghi ülikooliga kavandatava ITEE tippkeskuse loomise kaudu,” rääkis Vilo.

Maailma ülikoolide paremustabelit „QS World University Rankings” koostav QS seab alates 2011. aastast ülikoole pingeritta üksikute erialade kaupa. „QS World University Rankings by Subject” eesmärk on anda avalikkuse käsutusse võrreldav informatsioon ülikoolide tugevuse kohta üksikerialade tasandil.

Edetabeli 2016. aasta väljaande koostamisel analüüsiti 4226 ülikooli andmeid, vähemalt mõne erialaga tabelisse jõudnud ülikoole oli 945. QS reastas tänavu maailma ülikoole 42 erialal.

Edetabeli koostamisel võtab QS arvesse ülikooli mainet vastava eriala teadlaste ja tööandjate seas ning bibliomeetrilisi näitajaid (allikana kasutatakse kirjastuse Elsevier bibliograafilist andmebaasi Scopus).

Tartu ülikool on ainsa Baltimaade ülikoolina 200 Euroopa parima ülikooli hulgas, positsioonil 181–190 (Times Higher Education (THE) 2016). THE 400 maailma parima ülikooli pingereas paigutus Tartu ülikool 2015. aastal positsioonile 351–400. Edetabelis „QS World University Rankings” (2015) on Tartu ülikool positsioonil 400.

Rohkem infot leiab QS-i kodulehelt.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!