Filosoofiaolümpiaadi poodiumit jagasid pärnakas ja tartlased

28. märts 2016 - Kommenteeri artiklit
Maris Sala, Helo Liis Soodla ja Elise Metsanurk. Foto: erakogu

Maris Sala, Helo Liis Soodla ja Elise Metsanurk. Foto: erakogu

24.–27. märtsini toimus Tartus üleriigiline filosoofiaolümpiaad, mille võitis Helo Liis Soodla Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist. Teise ja kolmanda koha said vastavalt Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilased Elise Metsanurk ja Maris Sala. Olümpiaadi kaks esimest sõidavad Eestit esindama rahvusvahelisele filosoofiaolümpiaadile Belgiasse.

Olümpiaad koosnes töötubadest ning Tartu Herbert Masingu koolis aset leidnud võistlusvoorust. Võisteldi võõrkeelse essee kirjutamises ja filosoofilises väitluses, selge mõtlemise oskus tehti kindlaks loogikaülesannete voorus ja üldteadmised panid õpilased proovile filosoofilise trivia testiga. Olümpiaadil osalejad käisid oma väitlusoskust demonstreerimas ka Generaadios.

Kõik esikolmikusse jõudnud õpilased kirjutasid olümpiaadi olulisimaks ülesandeks oleva essee vene kirjandusteadlase tsitaadi alusel kunstifilosoofiast.

„Oma essees paigutasin formalismi teoreetiku Viktor Šklovski kunstimääratluse laiemasse esteetika konteksti,” selgitas olümpiaadi võitja Helo Liis Soodla, lisades: „Näitasin, et kunsti eesmärk tajumist pikendada ja kummastada on määratletavad konkreetsete tingimustena kunsti vaatleja ja kunstiteose enese jaoks.”

„Olen küll varem väitlusega tegelenud, aga filosoofiline väitlus oli mu jaoks uus,” ütles väitlusvooru võitnud teise koha omanik Elise Metsanurk: „Filosoofilise väitluse oskusest on väärtuskonfliktide arutamisel palju abi. Näiteks arutasime olümpiaadi raames väärtuskonflikte Vinni-Pajusti gümnaasiumi säutsuskandaalis, aga samamoodi oleks tegelikult vaja avada ka muid ühiskonnas vaidlusi tekitavaid väärtusteemasid.”

Helo Liis Soodla ja Elise Metsanurk on kutsutud Eestit esindama 12.–15. maini toimuvale rahvusvahelisele filosoofiaolümpiaadile Belgias Gentis, kus arutatakse sõja ja rahu filosoofia üle.

Olümpiaad toimus Tartu ülikooli teaduskooli egiidi all ja seda toetab haridus- ja teadusministeerium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!