Helsingis tähistatakse emakeelepäeva

11. märts 2016 - Kommenteeri artiklit

Emakeelepäev on oluline tähtpäev ka Soomes elavate eestlaste jaoks. 14. märtsil tähistatakse seda Helsingis traditsiooniliselt mitme sündmusega.
Päeval viivad Eesti saatkond ja Eesti Maja emakeelepäeva tervituse Latokartano kooli, kus soome-eesti kakskeelsetes klassides õpib üle saja eesti lapse. Koolilastele tulevad seekord külla ka klounid Piip ja Tuut.

Õhtul jätkuvad pidustused Eesti saatkonnas, kus eestikeelse hariduse selts autasustab kirjutamisvõistlusel „Minu rõõmud” silma paistnud õpilasi. Seltsi juhatajale Helja Kirberile teeb rõõmu, et võistlus on noorte hulgas järjest populaarsem. Kokku luges žürii läbi 225 tööd. See tähendab, et võistlusel osales kuuendik Soomes eesti keelt õppivatest lastest. Lisaks kahes keeles õppivatele Latokartano lastele õpib Soomes eesti keelt emakeelena kaks tundi nädalas veel poolteist tuhat last. Võistlustöid tuli pealinnale lisaks Turust ja Tamperest, Keravalt ja Hämeenlinnast, Mikkelist ja Porist.

Emakeelepäeva tähistama kutsutud õpilastele ja õpetajatele ning lapsevanematele toovad tervituse Eesti suursaadik Soomes Margus Laidre ning Eesti keelenõukogu esimees Birute Klaas-Lang. Muinasjutulisest keelest räägib 2015. aasta Wiedemanni keeleauhinna laureaat kirjanik Leelo Tungal. Eestikeelseid laule laulavad Helsingi eesti laululapsed Annika ja Silver Lumi juhendamisel.

Emakeelepäeva korraldavad Eesti Majas tegutsevad organisatsioonid eestikeelse hariduse selts, Eesti Instituut, Soome-Eesti seltside liit ja Tuglase selts koostöös Eesti suursaatkonnaga Helsingis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!