In memoriam Meelis Lainvoo (12.03.1963–04.03.2016)

4. märts 2016 Koolibri kirjastus - 1 Kommentaar

Lahkunud on Koolibri kirjastuse hinnatud toimetaja, tõlkija ja ajakirjanik Meelis Lainvoo.

Meelis tuli Koolibrisse tööle 2007. aastal. Tänu eelnevale töökogemusele eesti keele ja kirjanduse õpetaja ning ajakirjanikuna sai temast õige pea Koolibri kirjandusõpikute toimetaja. Põhikooli kirjandusõpikute sarja „Ilmast ilma” toimetajana lõi Meelis kindla käega hea süsteemi, mida saavad kasutada tema töö jätkajad.

Meelis pidas väga oluliseks, et kirjandusõpikut toimetades oleks ta värskelt üle lugenud kõik õpikus kasutatud raamatud. Talle ei piisanud kunagi sellest, et oli raamatut lugenud millalgi varem. Meelis oli alati kursis ilukirjanduse uudistega, ta armastas lugeda, kolleegide ja autoritega loetu üle arutleda ja kirjandusest jõudu ammutada.

Kahjuks jõudis Meelis olla vaid ühe õpiku autor: gümnaasiumi kirjanduse valikkursuse õpik „Kirjutatud maailmad” läks trükki vahetult enne Meelise lahkumist. Suur lugemus ning hea vene ja saksa keele oskus võimaldasid Meelisel eesti keelde ümber panna Mihhail Šiškini „Izmaili vallutamise”, keerulise struktuuriga teksti imelise tõlke, mis kõigiti võrdväärne kogenud tõlkijate tööga. Palju rõõmu ja võimalust vimkat visata pakkusid lastekirjanduse tõlked saksa keelest: Christine Nöstlingeri „Tulipunane Friederike”, mille eest pälvis Meelis 2014. aastal Austria valitsuse tõlkepreemia, ja koos tütre Lindaga lõpetatud Sabine Zetti „Hugo V. tegutseb”.

Meelis oli eheda Koolibri-hingega inimene: sõbralik, abivalmis, intelligentne, vaimukas, lõpuni optimistlik, ja seetõttu on tühimik, mille tema lahkumine kolleegide südametesse jätab, eriti sügav.

KOOLIBRI KIRJASTUS


Hetkel ainult üks arvamus teemale “In memoriam Meelis Lainvoo (12.03.1963–04.03.2016)”

  1. Tiiu Heinsalu ütleb:

    Töötasime Meelisega koos VT toimetuses pea neli aastat. Ta oli täiesti ebatüüpiline ajakirjanik kõige paremas mõttes.
    Meie viimane kohtumine oli rongis Rakverest Tallinnasse sõites kui ta sõitis Hiiule viimasele raviseansile, mis andis lootust paranemiseks. Humoorika suhtumisega oma haigusesse ja ümbritsevasse jääb ta meelde rõõmsa ja elujaatava inimesena.
    Tollane sekretär Tiiuh

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!