Jaapan – mitte ainult animatsioonid

24. märts 2016 Heiki Raudla peatoimetaja - 1 Kommentaar

Eva-Marie Alasi

Jaapaniga seostub esmajärjekorras loodus, millest olen praegu kõige rohkem huvitatud, nentis Jaapani-Eesti suhete teemalisel esseekonkursil keskkooliõpilaste seas esikoha pälvinud Eva-Marie Alasi, kes tunnistas, et vaatas varem hea meelega ka Jaapani animafilme, aga nüüd need teda enam ei huvita.

„Jaapani inimeste puhul meeldib tagasihoidlikkus ja viisakus, nad on sellepärast natuke nagu eestlased,” arvas Läänemaa ühisgümnaasiumis õppiv Alasi, kes soovib jätkata haridusteed Jaapanis ja käib igal laupäeval Tallinnas Eesti võõrkeelekeskuses A1-tasemel jaapani keelt õppimas.

„Nii eestlased kui ka jaapanlased on näinud oma eksistentsi nimel vaeva ja see pole lasknud idaneda kerglasel meelelaadil ning andnud ruumi lullilöömisele. Sarnaseid iseloomujooni on kahel rahval veelgi: tagasihoidlikkus ja vaoshoitus, kannatlikkus ja kokkuhoidlikkus, viisakus ja delikaatsus. Samuti austus oma maa vastu,” kirjutab ta oma essees „Jaapan ja Eesti: minevik, olevik, tulevik”. „Jääb mulje, et need „Tõe ja õiguse” sõnad on ka jaapanlaste elukreedoks. Nende töö ja vaeva tulemus on riik, kus nad elavad, rikas ja mõjukas, ehkki pindala poolest tagasihoidlik.”

Jaapani-Eesti suhete teemalisele esseevõistlusele laekus seekord 73 tööd: 26 põhi- ja 47 keskkooliõpilastelt. Põhikooliõpilased kirjutasid teemal „Milline oleks sinu elu, kui oleksid sündinud Jaapanis?”, keskkooliõpilased aga arendasid mõtteid kahe riigi suhete minevikust, olevikust ja tulevikust.

Jaapani suursaadikule Yoko Yanagizawale, kes asus Eestis ametisse kuu aega tagasi, oli läinud reedel Tallinnas toimunud esseekonkursil osalejate tunnustamine esimene kultuuriga seotud üritus Eestis. „Jaapani-Eesti suhted on aasta-aastalt arenenud, viimastel aastatel ennekõike IT- ja küberkaitse valdkonnas,” ütles suursaadik. „See on suur töö kujutada ette riiki, kus ise ei olegi veel käinud. Esseekonkurss toob välja andekaid noori inimesi, kes on sillaks Jaapani ja Eesti vahel. Oleks huvitav lugeda, mida need samad inimesed kirjutavad Jaapanist, kui nad on seal ise käinud ja oma silmaga sealset elu näinud.”

Esseesid hinnanud kohtunike esindaja, Tallinna ülikooli jaapani keele ja kultuuri lektor Margit Juurikas tunnistas, et noored olid esseesid kirjutades tublisti vaeva näinud. „See on suurepärane algus edaspidisteks Jaapani uuringuteks,” nentis ta, aga lisas samas, et osalejatel jäi vajaka kriitilisest mõtlemisest ja refereerimist ei kasutatud üldse. „Ülikoolis see enam läbi ei lähe,” lisas ta hoiatuseks.


ESSEEKONKURSI VÕITJAD

PÕHIKOOL:

  1. Gerda Jamsja, Kadrina keskkool
  2. Hanna Koha, Vanalinna hariduskolleegium
  3. Anitra Lukjanov, Türi põhikool

Aasta kool: Türi põhikool

KESKKOOL:

  1. Eva-Marie Alasi, Läänemaa ühisgümnaasium
  2. Henri Kopra, Tallinna reaalkool
  3. Katarina Eva Nelson, Tallinna 21. kool

Aasta kool: Tallinna 21. kool


Loe Eva-Marie Alasi esseed: Jaapan ja Eesti: minevik, olevik, tulevik

Loe Gerda Jamsja esseed: Milline oleks sinu elu, kui oleksid sündinud Jaapanis?

 


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Jaapan – mitte ainult animatsioonid”

  1. […] – Jaapan – mitte ainult animatsioonid (Õpetajate Leht) 18.03.2016 – G5 koolide õpilasesindused allkirjastasid uue koostööleppe […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!