Loodusmuuseum avab Eesti geoloogiat tutvustava näitusesaali

17. märts 2016 Kätlyn Metsmaa loodusmuuseumi kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

18. märtsil kell 16 avab Eesti loodusmuuseum uue väljapaneku, mis tutvustab Eesti geoloogiat. Näitusesaal annab ülevaate Eesti geoloogilisest ehitusest ning tutvustab muu hulgas siin kaevandatavaid maavarasid ning Eestis leiduvaid meteoriidikraatreid. Näituse ülesehitamisel on pööratud tähelepanu ka vaegnägijate vajadustele.

Näituse kuraatori Kairi Põldsaare sõnul on geoloogiasaali avamine loodusmuuseumile olulise tähtsusega. „Juba pikka aega ei ole loodusmuuseumis Eesti geoloogiat tutvustavat näituse osa olnud, kuid geoloogial on oluline roll Eesti looduse ning siinsete ökoloogiliste koosluste kujunemisel. Lisaks on see temaatika väga päevakohane.” Põldsaare sõnul on geoloogia ekspositsioon küll väike, kuid kujundatud selliselt, et oleks midagi avastada ka muuseumi mitmendat korda külastades. Näitusel saab tutvuda nii Eesti ala kujunemise ajaloo kui ka siinsete maavarade ning meteoriidikraatritega.

Lisaks saab näitusel tutvuda Maa siseehitusega ning näha-kuulda humoorikat ilmateadet Maa muutlike kliimaolude kohta viimase paarikümne miljoni aasta jooksul. Põldsaare sõnul jätkub näitusesaalis avastamist küllaga igas vanuses külalisele. „Päris pisikesed leiavad saalist toreda dinosauruse koopa, suuremad ja väiksemad arvutisõbrad leiavad eksponaatide juures olevatest arvutitest huvitavat informatsiooni, pilte, videoid ja mänge,” tõi Põldsaar näiteid.

Ekspositsioonisaalis olevate lahenduste teostamisel on mõeldud ka vaegnägijatele – osa väljapandud kivimitest on võimalik käega katsuda ning mitmed suuremad eksponaadid, nagu näiteks Eesti geoloogiline seinakaart ning läbilõige, on ehitatud selliselt, et külastajal on võimalik kaardil kujutatut kompamise teel ja tekstuuri abil tundma õppida.

Näitusega kaasnevad haridusprogrammid, nii eri vanuses koolirühmadele kui ka lasteaiagruppidele. Haridusprogrammides käsitletakse teemasid, nagu meteoriidid, maa siseehitus, Eesti maavarad ning räägitakse ka geoloogiast laiemalt.

Näituse valmimist on toetanud keskkonnainvesteeringute keskus.

 

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!