Riik kutsub täiskasvanuid tagasi kooli

17. märts 2016 HTM - Kommenteeri artiklit

17. märtsist saavad õppeasutused taotleda toetust haridustee katkestanud täiskasvanute tagasitoomiseks põhiharidust või üldkeskharidust omandama, et võimaldada neil õpingud edukalt lõpetada.

Eestis on täiskasvanute elukestvas õppes osalemise määr suurenenud, kuid paraku on üha rohkem ka neid, kelle õpingud katkevad enne keskhariduse omandamist.

„Vaatamata suurele hulgale täiskasvanutele, kes võiksid õppimise juurde tagasi pöörduda ning oma konkurentsivõimet parandada, jõuavad neist õppima vähesed, kellest omakorda paljud katkestavad,” ütles haridus- ja teadusministeeriumi täiskasvanuhariduse osakonna juhataja Terje Haidak.

Kui kutseõppes on täiskasvanud õppijate arv järjest suurenenud, siis täiskasvanutele mõeldud mittestatsionaarses üldharidusõppes on see vähenenud: 2009/2010. õppeaastal osales üle 7800 täiskasvanu, kolm aastat hiljem oli see arv kahanenud 5000-le ja on sellel tasemel praeguseni.

Tööealistest inimestest on ligi 100 000 keskhariduseta. Lisaks on just nooremate täiskasvanute hulgas põhiharidusega inimesi rohkesti: 45‒54-aastastest 5,2% on põhi- või madalama haridusega, 25‒34-aastastest 10,9%.

„Ootame õppima kõiki, nii neid, kellel keskharidusest puudu ainult lõpueksamite jagu, kui ka neid, kellel tuleb lõpetamiseni jõudmiseks läbida mitu gümnaasiumiklassi,” lisas Terje Haidak.

Kellele on toetus mõeldud?

Toetus on suunatud mittestatsionaarses õppevormis põhi- ja/või keskharidust pakkuvatele õppeasutustele. Eesmärk on jõuda haridustee katkestanud täiskasvanuteni, kes on valmis õpingute juurde naasma. Samuti on vaja neid motiveerida ja toetada, et nad jõuaksid õpingute eduka lõpetamiseni. Selleks võib pakkuda täiskasvanute õppimisoskust ja -võimekust arendavaid kursusi, nõustamist, individuaalset juhendamist jne. Õppeasutused saavad kujundada sobiliku valiku tegevustest, lähtudes oma piirkonna vajadustest ja eripäradest, arvestades ka õppeasutuse enda võimalusi ja arenguvajadusi.

Lisaks Eesti riigi ja Euroopa sotsiaalfondi rahatoetusele vajavad kõik projektidega alustavad koolid ka õppeasutuse pidaja – kohaliku omavalitsuse – heakskiitu ja abi. „Ootame väga, et koolipidajaid on aktiivsed ja mõtlevad kaasa, et kõikides regioonides täiskasvanute õppimisvõimalused paraneksid,” sõnas Terje Haidak.

Toetuse maksimaalne määr on 250 000 eurot projekti kohta. Toetust saab taotleda kool, kus on vähemalt kolmel viimasel õppeaastal korraldatud mittestatsionaarset õpet, millest on osa võtnud vähemalt 75 õppurit. Toetust saavad taotleda ka riigigümnaasiumid, kus korraldatakse mittestatsionaarset õpet. Taotluse saavad esitada ka mitu kooli koos.

Euroopa sotsiaalfondi meetme „Täiskasvanud elanikkonna kompetentside arendamine” tegevuse „Madala haridustasemega täiskasvanute tagasitoomine tasemekoolitusse ja õppes osalemise toetamine” taotlusvooru viib läbi sihtasutus Innove ja see on avatud 17. märtsist kuni 2. maini. Taotlejatele toimuvad infopäevad 6. aprillil Tartus ja 7. aprillil Tallinnas. Lisainfo www.innove.ee/struktuuritoetused/tasemeope.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!