Sõprusel ei ole piire

28. märts 2016 Niina Peerna Tabasalu ühisgümnaasiumi vene keele õpetaja, MTÜ Õppe- ja Arengukeskuse EVA-Studiorum juhatuse esimees - Kommenteeri artiklit

MTÜ Õppe- ja Arengukeskus EVA-Studiorum sõlmis 2015. aasta alguses viieaastase koostööleppe Sankt-Peterburgi hispaania gümnaasiumiga nr 67, et parandada teadmisi partnerriigi ajaloost ja kultuurist ning luua kontakte järgmistel suundadel: kaasaegse Euroopa kvaliteetne haridus, võõrkeelte õppimine, andekate õpilaste ja õpetajate tutvustamine ja toetamine.

Tööd alustati kohe pärast lepingu allkirjastamist. Esimene planeeritud üritus, muinasjutufestiva,l toimus 18.03 gümnaasiumis nr 67 Sankt-Peterburgis. Osalenud koolid valmistasid ette teatrietenduse muinasjuttude põhjal. Samal ajal tähistas67.  kool oma 60 aasta juubelit. Meie delegatsioon koosnes 35 inimesest. Osalesime inglise ja hispaania keelte tundides, integreeritud kirjanduse ja muusikatunnis ning kirjanduse ja kunstitunnis. Vene kooli 2. klassi õpilased laulsid laulu „Põdra maja” nii vene kui ka eesti keeles. Peale seda tantsisime kõik koos ringtantse, mängisime rahvamänge, mis olid pühendatud vastlapäevale. Tunde ei olnud palju, kuid sellest piisas, et õpilased vahetaksid kontakte, suveniire ning teeksid omavahel lihtsalt tutvust.

Muinasjutufestivali avas Eesti delegatsioon oma imepärase kontserdiga. Õpilased esinesid 45 minutit publiku sooja aplausi saatel. Üles astusid Tabasalu muusikakooli lastekoor Mai Ainsalu juhendamisel, saksofonikvartett koos juhendaja Kalev Konsaga, flöödimängijate ansambel koos juhendaja Natalja Kostrõkinaga ning EVA-Studiorumi tantsuansambel Devtšata Niina Peerna juhtimisel. Külalised lõpetasid kontserdi populaarse lauluga „Helesinine vagun” nii eesti kui ka vene keeles, mida laulsid kaasa kõik. Sankt-Peterburgi 4. klassi õpilased võimaldasid meil sukelduda muinasjutulisse võlumaailma, esitades mittetraditsiooniliselt näidendi „Külmataat”. Tabasalu ühisgümnaasiumi õpilased esitasid näidendi„Meie kool – muinasjutt” ja muinasjutu „Sinised võlulilled”, kus lauldi valgevene keeles. Tõepoolest, folkloor ühendas suurepäraselt nii venelasi, eestlasi kui ka valgevenelasi

18. märtsil toimus gümnaasiumis nr 67 pidulik sündmus, mis oli pühendatud kooli loomise 60. aastapäevale. Osalesid külalised Moskvast, Eestist, Hispaaniast,Valgevenest, õpetajad-veteranid, vilistlased ja lapsevanemad, kooli õpilased ja õpetajad. Kooliperet õnnitlesid sünnipäeva puhul Sankt-Peterburgi seadusandliku kogu esimees Vjatšeslav Makarov ja teised ametnikud.

Vjatšeslav Makarov tunnustas hispaania kooli direktorit Valentina Timermanist selle eest, et ta on suutnud moodustada linna kõige tugevama õppejõudude kollektiivi. Esimees märkis, et peamised märksõnad selles koolis on järjepidevus ja traditsioonid. Peaaegu poolte õpilaste vanemad on lõpetanud sama kooli. Praegu omandab koolis haridust 11 klassis 500 õpilast. Nad õpivad aktiivselt võõrkeeli, kuna kool on inglise ja hispaania keelte kallakuga.

Meie delegatsiooni poolt võtsid sõna projektijuht Niina Peerna ja Tabasalu muusikakooli direktor Kalev Konsa. Kuuma aplausiga võeti vastu muusikaline tervitus, mille esitas koor saksofonide ja flöötide saatel. Kontakte loodi ka Moskva delegatsiooniga koolist nr 1329, kes oli väga huvitatud meie projektist ning tegi ettepaneku kohtuda järgmine kord Moskvas.

Sankt-Peterburg on Venemaa suuruselt teine linn, kus kahe päevaga ei ole võimalik kõike näha. Tänu vastuvõtjale oli meil võimalus külastada Petropavlovski kindlust, Ermitaaži, muuseumi Grand Maket (mini-Venemaa), Jekaterina kindlust Puškini linnas, Tsarskoje Selod, kus kunagi õppis Aleksandr Puškin, okeanaariumi jne. Viimasel päeval käisime Sankt-Peterburgi riiklikus tsirkuses vaatamas etendust „Olgu jääv meile päike” tuntud klouni Oleg Popoviga.

Reisil saatis meid kõrgelt kvalifitseeritud giid Sankt-Peterburgist Daria Mironova. Meie suurepärane bussijuht Kalev Tammemägi Eesti firmast Tulisilm suutis aga alati õigel ajal õiges kohas olla ning parkida ka kõige raskematesse kohtadesse, hoolimata suurtest ummikutest.

Koju jõudsime suurepäraste muljete ja emotsioonidega. Täname Harku vallavalitsust ja Tabasalu ühisgümnaasiumi reisitoetuse eest. Suur tänu õppe- ja arengukeskuse liikmetele, õpetajatele, õpilastele ja nende vanematele. Soojad tänusõnad vene rahvale külalislahkuse eest.

Sõprusel, mis soojendab südant, ei ole piire ega vahemaid.

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!