Suvine aialinnu­päevik alustab taas!

4. märts 2016 MEELIS UUSTAL Eesti ornitoloogiaühingu suvise ­aialinnupäeviku koordinaator - Kommenteeri artiklit

Loodushuvilised on oodatud liituma Eesti ornitoloogiaühingu harrastusteaduse projektiga „Suvine aialinnupäevik”, mis aitab üheskoos jälgida meie aedades pesitsevate linnuliikide leviku ja pesitsusedukuse muutusi ning saada teadmisi aialooduse kohta tervikuna.

Suvise aialinnupäeviku veebirakendusse www.eoy.ee/aed saab igaüks luua oma aialinnupäeviku, kuhu saab kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud ning muud juhuvaatlused selgroogsete, kimalaste ning fenoloogiliste tähelepanekute kohta: millal hakkasid õitsema taimed ja millal ilmusid välja esimesed putukad. Kaardirakenduse abil saab jälgida teiste osalevate aedade tulemusi ning salvestada ja välja printida enda päevikusse sisestatud andmed ja elamused.

Mullu osales suvise aialinnupäeviku projektis üle 670 loodushuvilise, kelle kogutud andmed näitasid, et aias pesitsevatele lindudele oli 2015. aasta üle ootuste edukas. Eesti rahvuslinnul suitsupääsukesel oli mullu viimase viie aasta kõrgeim pesitsus­edukus: keskmiselt 4,33 poega pesas, aasta varem vaid 3,87.

Suvine aialinnupäevik kestab 1. märt­sist 2. oktoobrini. Suvist aialinnupäevikut toetab SA Kesk­konna­investeeringute Keskus. 2015. aasta aruanne: http://www.eoy.ee/aed/content/materjalid/aialinnupaevik_ 2015.pdf.

HUVITAVAID FAKTE SUVISE AIALINNUPÄEVIKU 2015. AASTA TULEMUSTEST

  • • Projektis osales 672 inimest, kes vaatlesid linde 391 aias üle Eesti.
  • • Osalenud aedades nähti ja kuuldi keskmiselt 32 liiki, ühtekokku aga 193 linnuliiki, mis on tunamullusega võrreldes 14 liiki rohkem.
  • • Kõige rohkem linnuliike kuuldi-nähti ühes Tartumaa aias – 134.
  • • Päevikupidajate aedades pesitses ühtekokku 80 liiki linde (2014. a 64).
  • • Kuldnokk on meie aedades kõige sagedamini pesitsev haudelind, kellele järgnevad rasvatihane ja linavästrik.
  • • Pesitsusrekordeid: kõige rohkem pesitsusjuhtusid aias oli 64, kõige enam kindlaid pesitsemisi oli 57 ja kõige enam aias pesitsevaid linnuliike oli 32.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!