Tartu ülikool tänab rahvusvahelistel olümpiaadidel käinud õpilasi

21. märts 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit

 Kolmapäeval, 23. märtsil tunnustatakse Tartu ülikoolis vastuvõtul 2015. aastal rahvusvahelistel koolinoorte teadusolümpiaadidel Eestit esindanud õpilasi ja nende ülikoolipoolseid juhendajaid. Tunnustusüritusele on kutsutud 48 õpilast ja 24 juhendajat. 2015. aastal võtsid Eesti õpilased osa 14 rahvusvahelisest olümpiaadist ja võistlusest.

Tänavu pakub Tartu ülikool rahvusvahelistel olümpiaadidel osalenud õpilastele võimalust vaadata lähemalt, kuidas töötavad Tartu ülikooli uurimisrühmad. Õpilased saavad valida kümne väljapakutud uurimisrühma hulgast endale sobiva ja minna kaheks tunniks rühma tegevustega tutvuma. „Praktiline kontakt loob reaalse silla teadusvõimekust tõestanud õpilaste ja ülikooli uurimisrühmade vahel, tuues loodetavasti need õpilased ka Tartu ülikooli seinte vahele,” sõnas TÜ teaduskooli direktori kohusetäitja Terje Kapp.

Pärastlõunal tervitab õpilasi Tartu ülikooli loodusmuuseumis teadusprorektor Marco Kirm, kes ühtlasi tänab ülikooli poolt õpilasi ja nende juhendajaid. Muuhulgas saavad õpilased ülevaate loodusmuuseumist ja selle avamisest. Üritust juhib TÜ teaduskooli vilistlane, Tartu ülikooli keemia instituudi bioorgaanilise keemia vanemteadur Darja Lavõgina.

Tunnustusüritusele on kutsutud 48 õpilast ja 24 juhendajat. 2015. aastal võtsid Eesti õpilased osa 14 rahvusvahelisest olümpiaadist ja võistlusest, sealhulgas ühest Euroopa Liidu ja kolmest Balti olümpiaadist. Eestisse toodi 28 medalit: 9 kulda (sh 6 võistkondlikku), 3 hõbedat ja 16 pronksi.

TÜ teaduskooli olümpiaadide projektijuhi Ene Ördi sõnul võib suurimate õnnestumistena esile tõsta olümpiaade, kus kõik Eesti võistkonna liikmed said medali. Nendeks on Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaad (6 võistkondlikku kuldmedalit), rahvusvaheline keemiaolümpiaad (1 kuld, 1 hõbe, 2 pronksi), rahvusvaheline geograafiaolümpiaad (1 hõbe, 3 pronksi), rahvusvaheline loodusteaduste olümpiaad (1 kuld, 1 hõbe, 4 pronksi).

Kuigi juba rahvusvahelisele olümpiaadile jõudmine on silmapaistev saavutus, vääriksid Ördi hinnangul individuaalse saavutuse poolest erilist esiletõstmist:

Rasmus Kisel (õpib praegu Cambridge’i ülikoolis) – kuldmedal rahvusvaheliselt keemiaolümpiaadilt;

Taavet Kalda (Gustav Adolfi gümnaasium) – kuldmedal rahvusvaheliselt füüsikaolümpiaadilt;

Richard Luhtaru (Miina Härma gümnaasium) – kuldmedal rahvusvaheliselt loodusteaduste olümpiaadilt. Luhtaru osales 2015. aastal viiel rahvusvahelisel olümpiaadil ja võistlusel.

Pärast tänuüritust on sellele kutsutud õpilastel võimalik osa saada samal päeval toimuvatest Tartu ülikooli lahtiste uste päeva üritustest.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!