Tartu ülikoolis räägitakse emakeelepäeval keelelisest viisakusest

11. märts 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 14. märtsil kell 15 tähistatakse Tartu ülikooli kunstimuuseumis emakeelepäeva Tartu ülikooli üldkeeleteaduse professori Renate Pajusalu ettekandega „(Eba)viisakas eesti keel”. Loengust teeb otseülekande ja salvestuse www.uttv.ee.

Loengul räägib professor Renate Pajusalu, mida mõeldakse keeleteaduses viisakuse ja ebaviisakuse all ja kuidas see avaldub eesti keeles.

„Viisakus ja ebaviisakus kujunevad alati käimasoleva vestluse kontekstis, nende uurimine peab suutma vestluskonteksti tuvastada ja arvestada,” arutles Pajusalu.

Loengul tuleb juttu näiteks pöördumisvormi valikust, kas sina, teie või kuidagi hoopis teisiti, samuti palvete vormistamisest, kas ütleme anna siia! või kas te saaksite mulle ulatada …? ja muudest viisakuse ja ebaviisakusega seotud nähtustest eesti keeles.

Põgusalt tuleb juttu ka suhtluskäitumise keeltevahelistest erinevustest.

Ettekande salvestab Tartu ülikooli televisioon UTTV (www.uttv.ee). Ülikooli varasemate emakeelepäevaseminaride ülesvõtted on kujunenud UTTV videoteegis menukateks, neid on vaadatud mitmeid tuhandeid kordi.

VIRGE TAMME

 

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!