Teraapiakoerad tulid külla

16. märts 2016 Kristiina Tänava, Tiina-Marju Jaksen - Kommenteeri artiklit

Koeraga suhtlemist õppimas1. märts oli Tallinna Nurmenuku lasteaia Mooni rühma lastele väga põnev päev. Hommikuringis said lapsed teada suure uudise: külla tulevad teraapiakoerad, labradori retriiverid. Püüdlikult proovisid lapsed neid keerulisi sõnu hääldada. Gloobuselt uurisime, kus on nende koerte kodumaa, ning selgus, et see asub kaugel Kanadas. Vaatasime pilte, uurisime koerte välimust, oskusi ja iseloomu.

Seejärel kogunesime saali. Ja sealt nad tulidki: Maarja Tali, Heleri Hanko oma 7-aastase koeratüdruk Steffiga ja Irene Metsis 5-aastase koerapoisi Pekuga. Maarja Tali tutvustas koeri ja õpetas, kuidas nendega tuttavaks saada, kuidas pai teha: alati tuleb käituda rahulikult, koera peremehelt luba küsida. Saime teada, et labradori retriiverid on väga targad, osavad ja sõbralikud kaaslased ning neile meeldib väga ujuda. Huvitav oli laste jaoks seegi, et koertel on samuti erinev iseloom ning omad eelistused nii toitude kui ka mängude suhtes.

Kõik lapsed said koertele tere öelda ja pai teha. Lapsed lugesid koertele ka raamatut ette. Tore oli seegi, kui koerad trikke tegid ja lapsed neile krõbinaid andsid.

Meie kohtumine möödus soojas ja sõbralikus õhkkonnas. Teraapiakoerad tegid meie lastega lausa imet: tagasihoidlikumad said julgemaks, rahutumad rahulikumaks! Vahva ja kasulik üritus oli see ka õpetajatele: oli huvitav näha, kuidas üritust läbi viiakse, millist lugemisvara kasutatakse, saime õppida lapsi tundma tavapärasest erinevas olukorras.

Täname Eesti abi- ja teraapiakoerte ühingu toredaid vabatahtlikke. On suurepärane, et selline võimalus teraapiakoertega tuttavaks saada oli lastele oma lasteaias. Oleme tänulikud suurepäraselt ettevalmistatud kohtumise eest, mille käigus said lapsed teadmisi koertega suhtlemisest ning samas tunda koerte positiivset mõju.

Seda vajavad paljud lapsed, kuna aina harvemaks jäävad kontaktid eluslooduse ja loomadega, vanematel on aina vähem aega lastega rääkimiseks, ühistegevusteks. Koerad on aga kannatlikud kuulajad, neil ei ole kiire, nad loovad rõõmsa meeleolu ja turvatunde. Koerte rahulik olemus soosib ka lugemisoskuse ja -julguse kujunemist.

Kui kellelgi tekkis huvi teraapia- või lugemiskoerte tegevuse kohta, tasub uurida Eesti abi- ja teraapiakoerte ühingu leheküljelt lisainformatsiooni (www.teraapiakoer.ee).

KRISTIINA TÄNAVA

Tallinna Nurmenuku Lasteaia logopeed

TIINA-MARJU JAKSEN

Tallinna Nurmenuku Lasteaia õppealajuhataja


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!