Vabariigi president annab üle preemiad parimatele rahvaluulekogujatele

23. märts 2016 Eesti kirjandusmuuseum - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 28. märtsil kell 15 annab president Toomas Hendrik Ilves Tartus Eesti kirjandusmuuseumis üle Eesti Vabariigi presidendi preemiad 2015. aasta parimatele rahvaluulekogujatele. Pidulikul aktusel autasustatakse kogumisvõistluse „Minu maastikud” väljapaistvamaid osalejaid ning tunnustatakse ka teisi Eesti rahvaluule arhiivi kaastöölisi.

Aktusele eelneb kell 12.15 Eesti rahvaluule arhiivi kaastööliste päev, kus tehakse kokkuvõtteid eelmisest ning kavandatakse uut kogumisaastat.

2015. aastal rikastasid rahvaluulekogusid mitmed omanäoliste väiksemate rühmade sees tekkinud ja levinud kultuurinähtuste jäädvustused: näiteks ühe sõpruskonna üksteisele kirjutatud, illustreeritud ja käsitsi köidetud raamatud ning kurtide Facebooki-grupis postitatud videoklipid viipekeelsete lugudega. Kokku jõudis arhiivi üle 4000 lehekülje kirjapanekuid, 3000 fotot ja pea 350 tundi audiovisuaalset ainest.

Kogumisteema „Minu maastikud” raames uuriti inimeste seost maastikega.  Suur osa arhiivi jõudnud lugudest on seotud isikliku, vaid mõnele perele või kogukonnale tähendusliku paigaga, keskne märksõna on kohanemine.

Kirjandusmuuseumi uus, 2016. aasta kogumisteema on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Elulugude kogumise võistlusele „Minu elu ja armastus” oodatakse lugusid, mis keskenduvad nii ühiskondlikele muutustele kui ka inimeste isiklikule elule. Võistluse eestkõneleja on luuletaja Kristiina Ehin ning silmapaistvamad tööd avaldatakse raamatus „Eesti rahva elulood”. Täpsem info Eesti kirjandusmuuseumi kodulehel http://www.kirmus.ee/est/teenused/elulood/.

Esitletakse värskeid väljaandeid: Guldžahon Jussufi „Kandle-Jussi ehk Johannes Rosenstrauchi muusikapärand” (Eesti kirjandusmuuseumi teaduskirjastus) ning Risto Järve „Metsavaimu heategu. Sada eesti muinasjuttu metsast ja meist” (kirjastus Varrak koostöös Eesti kirjandusmuuseumiga). Avatakse näitus „Minu maastike” fotodest. Musitseerivad Juhan Uppin, Tuule Kann ja Helen Kõmmus. Kaastööliste päeva läbiviimist toetab Eesti kultuurkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!