Võrukeelse lastelauluplaadi kevadtuur

4. märts 2016 Liina Kukk - Kommenteeri artiklit

2015. aastal ilmus Võru instituudil võrukeelne lastelauluplaat „Upa-upa, ubinakõnõ”. Plaadi jaoks on laulud kirjutanud ja seadnud muusikud Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik ja Ramo Teder, sidudes omaloomingu oskuslikult pärimusega. Nad ise on ka laulude esitajad. Kogu plaat on hea näide tänapäeva eesti rahvamuusikast ja sellest, kuidas pärimus edasi kandub. Plaadi helimaailm on küll nüüdisaegne, aga siiski arhailine ja sügavalt võrupärane.

Selle aasta märtsil toimub „Upa-upa, ubinakõnõ” kevadtuur, kus esitletakse ka uut lauluvihikut, mis sisaldab plaadi laulude noote ja laulusõnade tõlkeid ning seletusi. Sellist materjali ootasid mitmed muusikakoolid ning koolide lauluõpetajad, kes soovivad oma tunde rikastada mitmeti tõlgendatava pärimusmuusika uusloominguga. Uus lauluvihik ajendab õppima laste kaasamise kaudu.

Kevadtuuri kontserdid on ajastatud märtsis toimuvale emakeelenädalale, et näidata meie ilusa emakeele murdeid, mille olemasolu samamoodi meelde tuletama ja tähistama peab. „Upa-upa ubinakõnõ” väike kevadtuur saab alguse Stockholmist, kus toimub konverents eesti keele õpetajatele üle ilma. Järgneb kontsert Tallinnas lastekirjandus keskuses, kus musitseeritakse üheskoos 80 algkoolilapsega. Rakvere Vanalinna koolis toimuvas õpitoas tutvustatakse mitmesuguseid pille ning seda, kuidas ise lihtsate vahenditega muusikat teha ja ennast kuulata.

Õhtused kontserdid toimuvad veel Tallinnas Tuut ja Piip mängumajas, Rakveres Nom stuudios ning Võrus Vana-Võrumaa kultuurikojas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!