Tallinna Keskraamatukogu soovitab: Jutustades ajalugu

1. apr. 2016 - Kommenteeri artiklit

1 (16)Eva Ibbotson „Kiili­võrendik”

Kokutava kuninga pärast muretsevad tädid, kaitseinglitena näivad õhutõrjepallid Londoni taevas, neutraliteeti säilitada püüdev Kesk-Euroopa kuningriik: need on mõned ajaloofaktidel põhinevad detailid, mida autor kasutab ilukirjandusliku seikluse ilmestamiseks. Loo tuum on põgenemine Hitleri võimu eest – olemuselt närvekõditav, kuid samal ajal vaprust ja ühtekuuluvustunnet väärtustav. Sobib lugemiseks kõigile, kes huvituvad Teisest maailmasõjast ning armastavad südamesõprust ja õnneliku lõpuga raamatuid!

 

1 (22)1 (23)Eugene Yelchin „Stalini murtud nina” ja
John Boyne „Poiss triibulises pidžaamas”

Kumbki raamat jutustab loo elust diktatuuririigis, kuid võrreldes Ibbotsoni loominguga, milles ajalugu moodustab ilmselgelt väljamõeldud seiklustele värvika tausta, tekitavad need tekstid lugejas kõheda reaalsustunde. Mõlemad autorid kirjeldavad elu nõnda, nagu seda näevad poisid, kelle isad on riigi teenistuses: üks Hitleri-aegse Saksamaa komandant ja teine Nõukogude Liidu julgeolekutöötaja. Teoste lugemine nõuab omajagu külma närvi ning need on parem kätte võtta siis, kui koolis on 20. sajandi ajalooga juba põhjalikult tutvust tehtud. See annab lugejale võimaluse nautida kaksikmängu, täites oma teadmistega need lüngad sündmustikus, mille mõistmisega lugude peategelastel on raskusi.

 

1 (21)1 (20)1 (19)1 (18)1 (17)

 

 

 

 

Jaak Juske sari „Isa põnevad unejutud ajaloost”

Autor on andnud tähelepanuväärse panuse selle nimel, et lastele eri vaatenurkade alt ajalugu tutvustada. Sarjas on ilmunud raamatuid kuulsatest meresõitjatest, rüütlitest ja printsessidest, Tallinna kummitustest, päris viimati Venemaa ajaloost. Et lugude ilukirjanduslik raam on õige napp ja tekst üsna fakti­põhine, on jutu ettelugejal selle põhjal võimalus oma isiklik pajatusoskus särama panna, rikastades seda ka raamatuis leiduvate vahvate illustratsioonidega.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!