Ajaloohuvilisi oodatakse appi muuseumikogude veebis kättesaadavaks tegemisel

12. apr. 2016 Kai-Ines Nelson kultuuriministeerium kommunikatsiooninõunik - Kommenteeri artiklit

Kultuuriministeerium kutsub ajaloo- ja kultuuripärandi huvilisi osalema veebipõhise muuseumide infosüsteemi MuIS vabatahtlike programmis. Oodatud on kõik, kes soovivad anda oma panuse, et  Eesti muuseumikogud oleksid veebis avalikkusele senisest paremini kättesaadavad. Huvilistel palutakse registreeruda 25. aprilliks.

Eesti muuseumide kogudes on ühtekokku umbes 8 miljonit kultuuriväärtuslikku objekti, millest  muuseumide infosüsteemis (MuIS) on praeguseks rohkemal või vähemalt määral kirjeldatud veidi üle kolmandiku. Umbes 900 000 kirjeldusele on lisatud ka kujutis. Museaalide kiiremaks MuIS-i sisestamiseks ja kirjelduste täiendamiseks kutsub kultuuriministeerium huvilisi osalema MuIS-i vabatahtlike programmis.

Vabatahtlikud läbivad kahepäevase koolituse, kus neile tutvutakse lähemalt nii tänapäevase muuseumitöö telgitaguseid kui ka MuIS-i. Pärast koolituse läbimist alustavad vabatahtlikud tööd museaalide sisestamise ja kirjeldamisega mõne programmis osaleva muuseumi juures.

Osalevad SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Narva Muuseum, SA Virumaa Muuseumid, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Arhitektuurimuuseum, Eesti Meremuuseum, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, SA Eesti Tervishoiu Muuseum, Tallinna Tehnikaülikooli Muuseum, Tallinna Ülikooli Muuseum, Eesti Rahva Muuseum ja Valga Muuseum.

Vabatahtlikult oodatakse huvi ajaloo ja kultuuripärandi vastu, väga head eesti keele oskust, huvi panustada muuseumitöösse pikema aja vältel ning eelistatult võimalust käia muuseumis abiks tavapärastel tööaegadel. Täpsemad tingimused lepitakse iga vabatahtliku ja muuseumi vahel eraldi kokku.

Vabatahtlikule võimaldatakse kahepäevast koolitust, ühistegevusi koos teiste vabatahtlikega, võimalust tutvuda muuseumi ja muuseumikogudega uudse ja põneva nurga alt võrreldes muuseumikülastajaga, nii programmi- kui ka muuseumipoolset juhendajat, kes on toeks kogu tegevuse jooksul ning tudengitele kokkuleppel muuseumipraktika läbimise võimalust

Koolitused toimuvad 29. ja 30. aprillil Tallinnas ja 20. ja 21. mail Tartus. Soovijatel palume täita MuISi vabatahtliku ankeedi või kirjutada e-posti aadressil kadri.nigulas@kul.ee, lisaküsimuste korral helistada telefonil 628 2352. Täidetud ankeet tuleb saata hiljemalt 25. aprilliks.

Vaata ka:www.muis.ee

www.facebook.com/misonmuisis

 

 

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!