Alushariduse ja lapsehoiu seaduse väljatöötamisel jõuti kompromissini

13. apr. 2016 Tarmu Kurm HTM-i kommunikatsiooniosakonna asejuhataja - 1 Kommentaar

Läbirääkimiste käigus jõuti üksmeelele, et uus süsteem peab ühendama lasteaiad ja lapsehoiud. Kui vahepeal tekitas vaidlusi lasteaias alla kolmeaastaste laste rühmades kõrgharidusega õpetajate vajalikkus, siis kokkulepitud kompromisslahenduse kohaselt peab lasteaiarühmas olema vähemalt üks kõrgharidusega õpetaja ja lisaks kutse- või täiendusharidusega õpetajat abistavad töötajad.

Eesti lasteaednike liidu esinaine Liili Pille ütles kompromissi kommenteerides: „Kuna esimesed eluaastad on lapse kasvamisel otsustava tähtsusega, siis pean oluliseks kokkulepet, et koolieelsete lasteasutuste 1,5–3-aastaste laste rühmades töötab professionaalne personal, kellest üks on kindlasti kõrgharidusega õpetaja. Tegu on õppeasutustega, kus pakutakse 1,5–7-aastastele lastele nii alusharidust kui ka hoidu ja lähtutakse riikliku õppekava põhimõtetest ning õpikäsitusest.”

Lapsehoiud muutuvad kvaliteetsemaks

Väljatöötamisel oleva seaduse kohaselt saavad lapsehoiud taotleda alushariduse võimaldamise õigust, selleks peavad nad tõendama õpetajate ja lasteaia õppekava olemasolu. Samuti lepiti läbirääkimiste käigus kokku, et vaadatakse üle lapsehoidjatele kehtestatud kutse- ja koolituse nõuded, need peavad muutuma rohkem lapse sotsiaalseid ja mänguoskusi toetavaks.

Seega muutub seaduse abiga paremaks ka lapsehoiu kvaliteet. Haridus- ja teadusministeeriumi alushariduse peaeksperdi Tiina Petersoni sõnul on kavas kehtestada sisulised nõuded lapsehoiule ja uuendada lapsehoidjate kutsestandardit.

Alushariduse ja lapsehoiu seaduse väljatöötamise kavatsuse järgi on alusharidus ja lapsehoid edaspidi ühtselt reguleeritud süsteem, mis pakub lastele hoidu ja haridust sünnist kuni koolikohustusliku eani ning hõlmab lapsehoide ja lasteaedu, sõltumata omandivormist.

Kohalikud omavalitsused loovad kõigile 1,5–7-aastastele lastele, kelle vanemad seda soovivad, võimalused lapsehoiuks ja alushariduse omandamiseks – seda võib korraldada munitsipaalasutuste kaudu või kasutada erasektori võimalusi. Alates kolmeaastastest peab olema loodud võimalused alushariduseks lasteaias.

Tiina Petersoni sõnul on oluline usaldada lasteasutuse juhte ning omavalitsusi, samuti kaasata erasektorit kohtade võimaldamisel.

 


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Alushariduse ja lapsehoiu seaduse väljatöötamisel jõuti kompromissini”

  1. riina ütleb:

    Mida väiksem laps, seda targem peab olema täiskasvanu. See ei tohiks mingeid vaidlusi tekitada.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!