Astronoomia lahtisel võistlusel kaaluti galaktikaparvi

12. apr. 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit

10. aprillil toimus Tartus XII astronoomia lahtine võistlus. Gümnaasiumi arvestuses noppisid poodiumikohad Tallinna õpilased. Põhikooliõpilaste arvestuses oli parim Miina Härma gümnaasiumi õpilane, teisele kohale tuli Tallinna reaalkooli noormees ning kolmandaks Viljandi Kesklinna kooli neiu.

„Seekordne võistlus üllatas osalejate rohkusega, gümnaasiumiõpilaste arvestuses osales 19 ja põhikooliõpilaste arvestuses 14 õpilast,” rõõmustas võistluse korraldaja Tiit Sepp.

Astronoomia lahtisel võistlusel tuli õpilastel kolme tunni jooksul lahendada väga erinevaid ülesandeid. „Näiteks tuli leida, kuidas gravitatsiooniläätse abil galaktikate parve kaaluda, arvutada tähtede liikumist, hinnata, kui kiiresti jõuavad valgusosakesed Päikese seest tema pinnale, ja palju muud,” selgitas Sepp.

Gümnaasiumiõpilaste arvestuses oli edukaim Carel Kuusk Tallinna reaalkooli 11. klassist, talle järgnesid Paul Kerner Tallinna Tõnismäe reaalkooli 11. klassist ja Airon Johannes Oravas Tallinna reaalkooli 11. klassist.

Põhikooliõpilaste arvestuses võitis Richard Luhtaru Miina Härma gümnaasiumi 9. klassist, teine oli Kaarel Kivisalu Tallinna reaalkooli 8. klassist ja kolmas Elis Sõõrd Viljandi Kesklinna kooli 9. klassist.

Võistluse kõik tulemused on leitavad lehelt:

http://www.teaduskool.ut.ee/et/ainevoistlused/astronoomia-lahtine

Sinna ilmuvad peatselt ka kõik ülesanded ja lahendused.

Võistluse tulemuste alusel moodustatakse Eesti võistkond augusti lõpus Tartumaal toimuvaks Eesti-Tšehhi maavõistluseks. Maavõistluse tulemuste põhjal moodustub omakorda Eesti koondis rahvusvaheliseks astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadiks, mis toimub detsembris Indias.

Astronoomia lahtist võistlust rahastas haridus- ja teadusministeerium ning selle korraldas Tartu ülikooli teaduskool koostöös Tartu observatooriumiga.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!