Avalikult Haridusest: Erakoolid ei ole kunagi saanud täisrahastust, veel vähem eelisrahastust!

7. apr. 2016 Katrin Tibar Avalikult Haridusest - Kommenteeri artiklit

Erakoolide kulusid ei ole kunagi maksumaksja rahast kaetud 100%. Erakoolis õppiva lapse peale kulub kõige vähem maksumaksja raha (riigigümnaasiumis 372 eurot, munitsipaalkoolis 273 eurot ja erakoolis 216 eurot kuus).

Erakoolide lapsevanemad katavad õppemaksudest koolihoone investeeringu kulud ja kõik õpilase õppega seotud kulud, mis ületavad riiklikult kehtestatud standardit nii õppekulude kui ka tegevuskulude osas. Enamik Eesti erakoole tegutsevad MTÜ-dena ning tulevad vaevu ots otsaga kokku. Tegevuskulu katmise lõpetamise järel satuks enamik erakoole raskustesse.

Valitsus on algatanud EraKS muudatuse, mis võtaks riigilt ja KOV-ilt kohustuse tasuda erakoolidele tegevustoetust. Tegevustoetus on olnud alates 2011 aastast põhiline tegevuskulude finantseerimise allikas. Toetusmääraks on alates 2011 aastast valitsuse kehtestatav õppekoha tegevuskulu piirmäär, mis arvutatakse munitsipaalkoolide tegevuskulude mahust ja õpilaste arvust lähtudes. 2016 aastal on piirmäär 87 eurot.

Tabelis on näidatud, millistest eelarvetest finantseeritakse eri omanike koolide ülalpidamisega seotud kulud. Tabeli viimases veerus on summaarne maksumaksja kulu 2015 aastal.

Era-, munitsipaal- ja riigi üldhariduskoolide finantseerimine 2015‒2016 aastal

Õpetajate töötasu Tegevuskulud Koolihooned Kulu õpilase kohta kuus[1]
Riigigümnaasium R R R, EL 372
Munitsipaalkool R, KOV KOV, La R, EL, KOV, La 273
Erakool R[2], Lõ KOV (91 eur[3]), Lõ Lõ, La 216 (30-200)[4]

 

EL – Euroopa Liidu eelarve, R – Eesti Vabariigi riigieelarve, KOV – kohaliku omavalitsuse eelarve

Lõ – õppemaks  eraisiku/lapsevanema eelarvest, La ‒ annetus eraisiku/lapsevanema eelarvest

Punasega on tähistatud finantseeringud maksudena kogutud rahast

Sinisega on tähistatud finantseeringud eraisikutelt (põhiliselt lapsevanematelt)

 

[1] Allikad:HaridusSilm, EHIS, HTM käskkirjad, riigikoolide eelarved, riigieelarve, erakoolide kodulehed

[2] Haridustoetus

[3] 2015.a.  tegevustoetus ühe õpilase kohta kuus. 2016. a on toetusmäär langenud 4%  (87 eurot). Erakoolidele makstav tegevustoetus laekub KOV-ile riigieelarvest. KOV on toetuse väljamaksja.

[4] Õppemaksu vahemik erakoolides 2015. aastal.

 

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!