Eesti ja Ameerika muusikatalendid kohtuvad Rapla suvekoolis

8. apr. 2016 PLMF - Kommenteeri artiklit

1 (50)Muusikute fond PLMF loodi ooperilaulja Pille Lille eestvedamisel 2003. aastal eesmärgiga toetada Eesti muusikatalente. Aastate jooksul on korraldatud hulgaliselt meistrikursusi, kontserte, festivale ja palju muud selleks, et Eesti muusikaanded jääksid oma erialale püsima ja saaksid järjepidevalt arenguvõimalusi.

2008. aastal PLMF direktori Leelo Lehtla juhtimisel alguse saanud rahvusvahelise töö tulemusena on loodud laiaulatuslik koostöövõrgustik partneritega mitmelt mandrilt. Märkimisväärse töö tulemusena jõuti paar aastat tagasi koostööleppeni Ameerika riikide talendiotsingu organisatsiooniga YOA, mille loojate seas on maailma väljapaistvaimad oma eriala spetsialistid, nagu ooperilaulja Placido Domingo, dirigent Carlos Miguel Prieto, helilooja Philip Glass, pianist Marta Argerich, tšellist Yo-Yo Ma ja paljud teised.

YOA korraldab aasta ringi kestvat ülemaailmset liidrite programmi, mis toetab erakordsete muusikute teekonda saamaks juhtivateks kultuuriettevõtjateks, õpetavateks artistideks ning väljapaistvateks esinejateks. YOA loob muusikute jaoks sidemeid hinnatud kõrgkoolidega ning aitab kaasa karjäärivõimaluste tekkele. YOA põhimõtete eeskujul on muudetud koolide muusikaprogramme Brasiilias, Kolumbias, Dominikaani Vabariigis, Haitil, Jamaical, Panamas, St. Lucias, Ühendriikides ja Uruguais. YOA talentide orkester on televisiooni ja raadio vahendusel jõudnud 12 miljoni kuulajani ning teda pärjati 2014. aastal Ladina-Ameerika Grammyga.

Igal aastal korraldab YOA avaliku konkursi 25 Ameerika riigis Kanadast Tšiilini. Sel aastal laekus 1300 avaldust muusikutelt, kelle seast valiti välja 80 talenti, kellest moodustub 2016. aasta YOA talentide sümfooniaorkester.

Just need konkursil väljavalitud kohtuvad Eesti talentidega VII rahvusvahelises Rapla suvekoolis. Noori andeid vanuses 18–30 juhendavad väljapaistvad muusikud kahenädalases residentuuris Eestis (YOA esmakordne residentuur Euroopas). Kontsertidega esinetakse Rap­la kirikumuusika festivalil 6., 10., 13., 15. juulil ja Tartus Klaaspärlimängu festivalil 11. juulil. 15. juuli Tallinna kontserdil Jaani kirikus ühineb noorte talentidega maailmakuulus tšellist Gautier Capuçon ja Eesti publikul avaneb erakordne võimalus saada osa C. Saint-Saënsi imelisest tšellokontserdist.

Kontsertide kava www.raplafestival.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!