Füüsikaolümpiaadil uuriti radioaktiivset kiirgust

11. apr. 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit
Foto: TÜ teaduskool.

Foto: TÜ teaduskool.

9. ja 10. aprillil toimus Tartus 63. Eesti füüsikaolümpiaadi lõppvoor, kuhu oli eelvooru põhjal kutsutud osalema 120 parimat ainetundjat üle Eesti. Gümnaasiumi arvestuses võitis olümpiaadi Kristjan Kongas Tallinna reaalkooli 12. klassist. Põhikooli arvestuses olid parim Hendrik Vija Miina Härma gümnaasiumi 8. klassist.

Õpilastel tuli lahendada viie tunni jooksul nii teoreetilisi kui ka eksperimentaalülesandeid, mille temaatika varieerus klassikalisest koolifüüsikast kuni lihtsama tuumafüüsikani.

„Näiteks tuli õpilastel arvutada ohutu diktüoneemakilda kivimitükikese mass, millest tekkinud radioaktiivne kiirgus jääks veel lubatud normidesse,” selgitas füüsikaolümpiaadi žürii esimees Mihkel Kree.

Eksperimentaalselt uuriti muu hulgas näiteks tiiviku pöörlemissageduse ja võimsuse seost. „Selle ülesande otsene praktiline rakendus puudutab tuulegeneraatoreid ehk kuidas on seotud tuulekiirus ja saadav elektrivõimsus,” kirjeldas Kree.

Gümnaasiumi arvestuses võitis olümpiaadi Kristjan Kongas Tallinna reaalkooli 12. klassist. Põhikooli arvestuses olid parim Hendrik Vija Miina Härma gümnaasiumi 8. klassist.

Võistluse täielikud tulemused koos ülesannete ja lahendustega leiab teaduskooli lehelt.

Võistluse tulemuste põhjal selgusid 14. Eesti-Soome maavõistluse Eesti võistkonna liikmed. Võistlus toimub 25.–27. aprillini Tallinnas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!