Innove kutsub Eesti koole ja lasteaedu aine- ja keeleõpet lõimima

4. apr. 2016 Anneli Aab Innove kommunikatsiooniüksuse juht - Kommenteeri artiklit

Aprill on hariduses lõimitud aine- ja keeleõppe kuu. Temaatilise kuuga soovitakse tuua eesti koole ja lasteaedu tõhusa keeleõppemeetodi juurde.

Lõimitud aine- ja keeleõppe (LAK-õppe) kuud tähistatakse Eestis seitsmendat aastat. Selle aja jooksul on lõimitud õpet hakanud kasutama lisaks keelekümblusprogrammiga liitunud 36 koolile ja 63 lasteaiale ka kümme kutseõppeasutust. Rahvusvaheline praktika näitab, et keele- ja aineõppe oskuslik ühendamine on üks tõhusamaid keele omandamise viise.

Tallinna inglise kolledž kasutab oma õppetöös samuti lõimitud aine- ja keeleõpet ning kooli direktor Toomas Kruusimägi sõnul tasub ka teistel koolidel seda proovida: „ Kuna lõimitud aine- ja keeleõppe puhul kaasnevad ühe pingutusega mitmed tulemused ning lisaks on see ökonoomne, aja- ja rahasäästlik, julgustame kõiki Eesti koole astuma samme eri keeltes aineõppe korraldamiseks.”

SA Innove õppekava- ja metoodikakeskuse juhataja Natalja Mjalitsina sõnul levib LAK-õpe ennekõike vene õppekeelega asutustes, kuid mõistlik on võtta see laialdasemalt kasutusele just eestikeelsetes koolides: „Kuna õpetamisviis lähtub õppijast ja tähtsad on koostöö, üksteise kuulamine ja rääkimine, on lõimitud aine- ja keeleõppe põhimõtete rakendamine toeks igale lapsele ning õpilasele, sõltumata tema vanusest ja õppekeelest.”

Teemakuu raames toimub sadakond tutvustavat üritust üle Eesti. Üritustel saab näha ja kuulda lõimitud õppe kasutamise kogemustest Eestis ja maailmas.

Lõimitud aine- ja keeleõppe kuu ürituskalendriga on võimalik tutvuda Innove kodulehel http://www.innove.ee/et/yldharidus/keelekymblus/lak-oppe-kuu-yritus.
Kuu tippsündmus on 6. aprillil Tallinnas Radisson Blu Hotel Olümpias kell 10 algav päev: „Lõiming õppes, võimaluste paljusus. Keeled suus, teed lahti”. Üles astuvad mitmed keeleõppe eksperdid nii Eestist kui ka mujalt. Päevakavaga saab tutvuda siin: https://koolitus.hitsa.ee/sisekoolitus/492.

 

 

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!