Ka ilutulestikus on matemaatikat

29. apr. 2016 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Parimate „ilutulestikumeistrite” seas olid Daniil Kim, Viktoria Nemtšenko, Ruben Galojan. Foto: Sirje Pärismaa

Parimate „ilutulestikumeistrite” seas olid Daniil Kim, Viktoria Nemtšenko, Ruben Galojan. Foto: Sirje Pärismaa

 

Nõo reaalgümnaasium korraldas juba üheksandat korda üle-eestilise konkursi „Märka matemaatikat enda ümber”. Võistluse siht on seostada matemaatikat igapäevaeluga, populariseerida matemaatikaprogramme GeoGebra ja Wiris ja tunda rõõmu matemaatikaga tegelemisest. Tänavuse võistluse teema oli ilutulestik vabariigi aastapäevaks.

Konkursile laekus 159 tööd 23 koolist. Osalejail tuli programmi GeoGebra abil valmistada dünaamiline slaid, kus on ilutulestik, töö osa oli ka slaidi matemaatiline selgitus.

Konkursi lõpuüritusele AHHAA keskusse kutsutud õpilased rääkisid oma töid esitledes animatsiooni loomise raskustest. Mitmedki kasutasid GeoGebra programmi esimest korda ja nägid tulemuse nimel vaeva nädalaid. Üks õpilane oli oma liikuva slaidi taustaks koguni ise viiuliloo sisse mänginud. Üksmeelselt kinnitasid aga kõik, et nende arusaam matemaatikast laienes ja kindlasti osalevad nad ka järgmisel aastal.

Võistlust on vedanud kaks agarat õpetajat: Sirje Sild Nõo reaalgümnaasiumist ja Tartu ülikooli haridusteaduste lektor Sirje Pihlap.

„Võistlus sai üheksa aasta eest alguse minu uitmõttest, et õpilastele tuleks anda võimalus oma piiritut fantaasiat väljaspool tundi näidata ja suunata neid avastama, kus veel matemaatikat on,” meenutas Sirje Sild.

Sirje Pihlap tõstis esile vene koolide laste südamlikke ja isamaalisi töid. Gümnaasiumiastme võidutöö autor Ruben Galojan oli teinud sinimustvalge ilutulestiku ning animeerinud esiplaanile riigilipu.

Nõo reaalgümnaasiumil olid korraldamisel toeks TÜ matemaatika ja statistika instituut ning arvutiteaduse instituut, teaduskeskus AHHAA ja Tiigrimatemaatika selts.

„Iga konkursil osaleja teab nüüd, kui palju sundimist ja nokitsemist nõuab ilus tulemus, matemaatikud nii töötavadki,” rääkis TÜ koolimatemaatika ja -informaatika keskuse juhataja Terje Hõim. „Aga iga tööandja teab, et kui inimene tegeleb matemaatikaga, siis tal nupp nokib.”

AHHAA keskuse kommunikatsioonijuht Mathis Bogens oli rõõmus, et lisaks matemaatikale on osalejad mõelnud ka tööde esteetilisele küljele. Ilutulestikuna sähvis taevas ka südameid, lilli ja liblikaid.

Žürii I preemia gümnaasiumiastmes pälvis Robert Galojan (Tallinna Kesklinna vene gümnaasium), põhikooliastmes Mariann Kalinina (Jüri gümnaasium). AHHAA auhinnad said Daniil Kim (Tallinna Linnamäe vene lütseum), Viktoria Nemtšenko (Kesklinna vene gümnaasium), Nõo reaalgümnaasiumi eriauhinna sai Alex Nurmberg (Virtsu kool).

Võistluse võidutööd: http://www.geogebra.org/b/3264083#

Tulemused: http://sirjepihlap.weebly.com/2016.html


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!